Jakovčić o razgovorima s Prodijem

Istarski župan Ivan Jakovčić danas je na konferenciji za novinare u Puli rekao da je u nedavnu razgovoru s predsjednikom Europske komisije (EK) u Bruxellesu Romanom Prodijem zatražio da EK i Europska unija u kreiranju svoje politike jače uključe europske regije, neovisno jesu li njihove zemlje članice EUa.

Po njegovim riječima također je zahtijevao da se regijama omogući legalno odbijanje uporabe GMO-a neovisno o tome jesu li ti proizvodi u Europi odobreni ili ne. Jakovčić je podsjetio kako je Istarska županija odbacila GMO te se uključila u mrežu od osam europskih regija uglavnom članica država EU-a koje podupiru takve zahtjeve.

Župan je kazao da se u razgovoru usprotivio potpuno nekontroliranoj privatizaciji javnih služba kao što su obrazovanje, zdravstvo, prijevoz i energija te se, kako je rekao, zauzeo da regionalna zrakoplovstva odnosno regionalne zračne luke mogu samostalno ugovarati posao sa zrakoplovnim tvrtkama koje nude jeftinije usluge kako bi se ojačalo regionalno gospodarstvo i međuregionalne veze.

Govoreći o politici Sanaderove Vlade prema Europskoj uniji, Jakovčić je ocijenio kako je ona ispravna kao što je i Vladina politika prema manjinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Prema manjinama u Hrvatskoj, poglavito prema srpskoj zajednici, ova Vlada provodi europski prihvatljivu politiku, stvarajući ozračje međunacionalne i međuetničke snošljivosti", kazao je Jakovčić.

Komentirajući najnoviju aferu pulske gradske vlasti, odnosno podizanje kaznene prijave protiv gradonačelnika Luciana Delbianca i suradnika u svezi s potpisivanjem za grad Pulu štetna ugovora s prijevozničkom tvrtkom "Brioni" o zakupu autobusnog kolodvora i poslovnih prostora, Jakovčić je izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, "dugogodišnjeg problematičnog funkcioniranja grada Pule". To se očituje u dvojbenu radu Gradskog poglavarstva i Gradskog vijeća, ustvrdio je, dodavši da zbog toga najviše trpe građani Pule.

Delbianco treba, kazao je, sam razmisliti o potezima koje će povući nakon što su pojedine stranke zatražile njegovu ostavku.

(Hina) xdspo ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara