Janez Janša: Krizu europskog identiteta mogao bi riješiti nogomet

Janez Janša: Krizu europskog identiteta mogao bi riješiti nogomet

EUROPSKA ljubav prema nogometu mogla bi pomoći u rješavanju krize identiteta u regiji, koju je uzrokovao negativan ishod na irskom referendumu i odbacivanje Lisabonskog ugovora.

"Što se identiteta tiče, vrlo je važno da se ljudi mogu povezati s nečim zajedničkim. To bi, na primjer, mogla biti nogometna reprezentacija Europske unije. Mogli bismo dogovorti susret između reprezentacija EU i Latinske Amerike ili Afričke unije", kazao je Janez Janša, slovenski premijer na debati u europskom parlamentu, dodajući kako bi takvi susreti bili vrlo popularni.

"Takve i slične utakmice privukle su više pažnje među građanima, nego naši sastanci. Trebali bismo izvući pouku iz toga", dodao je Janša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europske države imaju svoje nacionalne reprezentacije, ali u nekim slučajevima europski timovi odigrali su prijateljske utakmice, često u dobrotvorne svrhe, prenosi Reuters.

Mnogi glasači u EU strahuju kako veća integracija znači i veći gubitak moći kod kuće, a europski čelnici pokušavaju pronaći načine kako dokazati javnosti da je čvršća suradnja Europljanima u najboljem interesu.

B.V.
Foto:
 AFP (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara