54.82.29.141 US
 

Javni dug krajem veljače 289,7 milijardi kuna

Piše: M.R. / RBA
ponedjeljak, 6.6.2016. 13:21
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Graf: RBA

UKUPNI javni dug krajem veljače ove godine iznosio je 289,7 milijardi kuna, pokazuju posljednji podaci Hrvatske narodne banke.

Premda je u odnosu na prethodni mjesec niži za gotovo 1,5 milijardi kuna (0,5 posto), u odnosu na kraj prošle godine ukupni javni dug je zabilježio stagnaciju (na godišnjoj razini javni dug je nastavio trend rasta te je u odnosu na isti mjesec lani viši za preko 4,2 milijarde kuna odnosno 1,5 posto).

Mjesečni pad prvenstveno je posljedica smanjenja unutarnje i vanjske komponente duga središnje države (u ukupnom iznosu od 1,4 milijardi kuna odnosno 0,5 posto). Čineći preko 98 posto u strukturi ukupnog javnog duga, dug središnje države je na godišnjoj razini zabilježio zamjetan rast od 4,7 milijardi kuna (1,7 posto). Istovremeno su fondovi socijalne sigurnosti i lokalne jedinice u veljači zabilježile pad na mjesečnoj i godišnjoj razini.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Mjesečnom smanjenju ukupnog javnog duga pridonijelo je i jačanje kune u odnosu na euro (srednji devizni tečaj EUR/HRK u veljači je bio niži za 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec), što je obzirom na valutnu strukturu duga utjecalo na niži nominalni iskaz duga u kunama.

Očekuje se nastavak usporavanja javnog duga

Ukupna državna jamstva RH su u promatranom mjesecu iznosila 7,3 milijardi kuna te su zabilježila mjesečni i godišnji pad od 1,9 posto odnosno 2,7 posto.

Promatrajući prema instrumentima zaduživanja, u veljači je javni dug u obliku dugoročnih vrijednosnih papira iznosio na 162,1 milijardi kuna čineći udio od 56 posto u ukupnom javnom dugu. Javni dug po osnovi kratkoročnih dužničkih vrijednosnica u veljači je porastao na 20,2 milijardi kuna (2,2 posto mjesečno) te je posljedično povećao svoj udio u ukupnom javnom dugu na 7 posto (0,5 pb više u odnosu na kraj 2015.). Državne obveze po kreditima smanjile su se na 107,6 milijardi kuna te su uz blagi mjesečni pad snizile svoj udio u ukupnom javnom dugu na 37,2 posto.

"I u ovoj godini očekujemo nastavak usporavanja rasta javnog duga, a s obzirom na izgledan nastavak rasta gospodarstva i udio u BDP-u trebao bi zabilježiti tek blagi pomak", prognoziraju analitičari RBA.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije