54.80.97.221 US
 

Jokić pred ICTY-jem: Hrvatske snage u Dubrovniku nisu bile opasnost za JNA

Piše:
četvrtak, 25.3.2004. 21:08
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MALOBROJNE hrvatske snage u Dubrovniku godine 1991. nisu predstavljale "stvarnu opasnost za JNA", koja je u dubrovačkoj operaciji angažirala više od 25.000 vojnika, rekao je u četvrtak admiral JNA Miodrag Jokić svjedočeći pred Haškim sudom (ICTY) protiv generala JNA Pavla Strugara.

"Na temelju procjene borbenih mogućnosti moram reći da hrvatske snage nisu predstavljale stvarnu opasnost za jedinice JNA - nisu mogle zaustaviti napad, poraziti nas ili nam nanijeti ozbiljne gubitke", rekao je Jokić, koji je u vrijeme napada na dubrovačko područje bio zapovjednik 9. Vojnopomorske oblasti Boka, podređen generalu Strugaru.

Kao zapovjednika II. operativne skupine JNA, u čijem su sastavu bile sve snage angažirane u napadu na Dubrovnik, Strugara optužnica u šest točaka tereti za kršenje ratnog prava i običaja zbog granatiranja Starog grada 6. prosinca 1991.

Jokić, koji je optužen zajedno sa Strugarom, priznao je krivnju za ratne zločine i 18. ožujka osuđen je na sedam godina zatvora.

U sporazumu o priznanju krivnje obvezao se na svjedočenje protiv Strugara, a u dvodnevnom se iskazu pokazao "krunskim svjedokom" optužbe iznoseći ključne podatake o odvijanju dubrovačke operacije i potvrdivši niz dokumenata i zapovjedi JNA, koji dokazuju brojna kršenja međunarodnog humanitarnog prava koja su tijekom operacije počinjena.

Jokić je kazao da su hrvatske snage nanosile gubitke JNA gerilskom taktikom i provokacijama, napadale su i povlačile se, a JNA bi tada silovito uzvraćala. Za primjer je naveo teške gubitke 4. bataljuna Trebinjske brigade, koji je zbog njih povučen s ratišta.

Precizirao je da su hrvatske snage oko Dubrovnika listopada 1991. brojale od 1.500 do 2.000 slabo naoružanih boraca, koji su raspolagali s 20-ak minobacača, osam topova od 80mm, 10-20 topova od 20mm, nekoliko lansera "Maljutki" i njemačkih Armbrusta, te dva oklopna vozila koja su, kako je rekao, "sami sklepali".

Nasuprot tome, oko samog Dubrovnika bilo je angažirano između 10 i 12 tisuća vojnika JNA, a II. operativna skupina ukupno je brojala 25.684 ljudi, rekao je svjedok.

Opisujući nadmoć JNA u teškom naoružanju, Jokić je nabrojao baterije topova, haubica i minobacača, razmještene na uzvisinama oko Dubrovnika, nekada na manje od dva kilometra od zidina Starog grada, kao u slučaju brda Žarkovice.

Potvrdio je postojanje zapovjedi JNA iz 1991. o "zaštiti kulturnih dobara u ratnim operacijama", sa spiskom objekata svjetske baštine u Jugoslaviji i dubrovačkim Starim gradom kao prvim primjerom.

"Sve jedinice koje su bile nadomak Dubrovnika bile su upoznate s tom zapovjedi, granatiranje Starog grada bilo je strogo zabranjeno", kazao je Jokić i dodao da su zbog nediscipline zapovjedi kršene.

"Bilo je odstupanja od tih zapovjedi u dva teška incidenta 10. do 12. studenoga i 6. prosinca 1991.", rekao je.

Naglasio je da su zapovjedništva JNA imala "velike probleme" s nediscipliniranim postrojbama oko Dubrovnika, posebno s Trećim bataljunom Trebinjske brigade, pod zapovjedništvom haškog optuženika Vladimira Kovačevića - Ramba, koji je uživao "svu pomoć i zaštitu Strugara". Na Kovačevića i pripadnike JNA, porazni utjecaj imao je gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurović koji je tražio snažnije napade na Dubrovnik, rekao je Jokić.

Na pitanje tužiteljice Susan Sommers je li u Starom gradu bilo hrvatskih snaga i topničkih položaja, odgovorio je kako su zapovjednici JNA "sumnjali" da se djeluje iz gradske jezgre.

"Utvrđeno je da su otvarali minobacačku vatru sa zidina i kula oko Starog grada, a imali su i jedno vozilo s kojeg su djelovali topnički. Kasnije je djelovalo samo to vozilo", rekao je Jokić.

Također je potvrdio da se "prisvajanje materijalnih dobara i ratnog plijena" u JNA smatralo kaznenim djelom, ali da su u okolici Dubrovnika, Župi i Konavlima, sustavno vršene pljačke i paleži, zbog kojih je Vojni sud u Podgorici podigao 68 optužnica i 150 prijava.

"Imao sam bataljun vojne policije, ali da sam imao i puk vojne policije ne bi mi bilo dovoljno", požalio se Jokić, koji je u sudnici nastojao ostaviti dojam časnika koji strogo poštiva "pravila službe". Svjedočenje nastavlja u petak.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije