54.144.14.134 US
 

Jokić: Strugar zaštitio Kovačevićev "samovoljni i teški delikt"

Piše:
ponedjeljak, 29.3.2004. 16:18
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

GRANATIRANJE Starog grada u Dubrovniku 6. prosinca 1991. bio je "samovoljni i teški delikt" kapetana JNA Vladimira Kovačevića Ramba, kojeg je general Pavle Strugar kasnije zašitio i čak predložio za unaprijeđenje, rekao je u ponedjeljak admiral Miodrag Jokić, četvrtog dana svog svjedočenja na suđenju Strugaru pred Haškim sudom (ICTY).

Na pitanje tužiteljice Susan Sommers je li optuženi Strugar naredio napad, Jokić je rekao da ne može "uprijeti prstom i reći da je Strugar to naredio".

"To ne mogu dokazati, niti to mislim, ali smatram da su mnogi iz njegove blizine ohrabrivali aktivnosti koje su dovele do napada 6. prosinca", rekao je Jokić.

Strugar je, po Jokićevim riječima, kasnije podržao priču kapetana Kovačevića koji je tvrdio da je bio izazvan i da nije namjerno napao Srđ i poslije toga zaštićenu gradsku jezgru Dubrovnika.

"Strugar ga je zaštitio. Ja sam tada imao i imam apsolutno drugačije mišljenje", rekao je Jokić, navodeći da je Kovačević na prijedlog Strugara kasnije i unaprijeđen u čin majora.

Opisujući okolnosti koje su dovele do napada, Jokić je rekao da je Kovčevićev 3. bataljun trebinjske brigade JNA pretrpio gubitke u napadu na Srđ, zbog čega je iz osvete granatirao Dubrovnik. "U ratu se događa da zapovjedniku pukne film", objasnio je.

Svjedok je rekao da je od Strugara tražio da se Kovačevića smijeni, podvrgne istrazi i izvede pred sud, s čime se on nije složio.

Generalu Strugaru, koji je 1991. zapovjedao svim snagama JNA angažiranim u dubrovačkoj operaciji, sudi se zbog kršenja ratnog prava i običaja počinjenih napadom 6. prosinca. Jokić, koji je bio drugi čovjek dubrovačke operacije, po istoj je optužnici priznao krivnju i 18. ožujka je osuđen na sedam godina zatvora.

Za trećeoptuženog Kovačevića, ICTY je najavio da će zbog dijagnosticirane duševne bolesti iz pritvora biti premješten u psihijatrijsku bolnicu zatvorenog tipa.

Jokić je ispričao da je 6. prosinca bezusupješno pokušavao zaustaviti napad koji je trajao od pet sati ujutro do 15 ili 16 sati, pri čemu je kontaktirao i s kriznim stožerom u Dubrovniku i s hrvatskim ministrom Davorinom Rudolfom, kojima je objasnio da on nije naredio napad i ispričao im se.

Isto poslijepodne, on i Strugar pozvani u Beograd da o samovoljnom napadu na Stari grad izvijeste ministra obrane generala Veljka Kadijevića i načelnika glavnog stožera JNA Blagoja Adžića. "Kadijević je bio jako ljut zbog napada, cijelo vrijeme je hodao po uredu i napadao mene i Strugara", rekao je Jokić dodajući da Strugar tada nije ni pokušao objasniti kako je došlo do napada, iako je on primao izravne zapovjedi iz Beograda o blokadi Dubrovnika.

"Bio sam jako povrijeđen, ostavljen sam na brisanom prostoru i ispao sam glavni krivac iako sam poduzeo sve da se napad ne dogodi", rekao je Jokić, objasnivši da je još nakon incidenata u studenom tražio povlačenje trebinjske brigade s ratišta.

"Naredio sam da ne prilazite na domet njihovih topova, oni su vas isprovocirali, navukli, niste reagirali pametno. Znate da oni preuveličavaju sve što učinimo, europski promatrači su na njihovoj strani, digla se svjetska prašina zbog napada i treba raditi pametno da se to riješi", citirao je svjedok Kadijevića.

Admiral Jokić je rekao da je Kadijeviću tada ponudio ostavku i ponovio zahtjev da se Kovačevića procesuira, što nije prihvaćeno.

Po povratku na teren, Strugar je Jokiću naredio da javnosti ponudi "službeno verziju" napada na Dubrovnik, temeljenu na iskazu kapetana Kovačevića. Sugestiju svjedoka da se i on ispriča hrvatskoj strani, Strugar je odbio, okrivljujući za sve "ekstremiste sa Srđa".

Idućeg dana sklopljen je sporazum o prekidu vatre, a 8. prosinca je uz dopuštenje hrvatske strane, tročlano izaslanstvo JNA posjetilo Stari grad gdje je sačinilo izvještaj o počinjenim štetama, popraćen video snimkama.

U tom izvješću, koje je optužba uvrstila u spis dokaza, "ocijenjeno je da to nisu velika oštećenja, čak je bilo priča da su neka i namjerno učinjena, a kasnije je ipak utvrđeno da su oštećenje velikih razmjera", rekao je Jokić.

Dvadesetminutni zapis snimatelja JNA iz Dubrovnika bit će emitiran u sudnici za nastavka Jokićeva iskaza, o čijem će datumu biti odlučeno u utorak, kada je najavljen novi svjedok optužbe.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije