Jordanski kralj Abdullah odgodio sastanak s američkim predsjednikom zbog njegove potpore izraelskom planu

JORDANSKI kralj Abdullah odgodio je razgovore s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushem koji su bili najavljeni za srijedu, objavili su u ponedjeljak navečer Bijela kuća i State Department.

Prema priopćenju Bijele kuće, posjet je odgođen za prvi tjedan svibnja.

Jordanska kraljevska kuća priopćila je u utorak da Abdullah čeka "objašnjenje" nedavnih ustupaka koje su Sjedinjene Države dale izraelskom premijeru Arielu Sharonu u vezi sa židovskim naseljima i pravom povratka palestinskih izbjeglica.

"Kralj je odgodio sastanak s Bushem do prvoga tjedna u svibnju, dok se ne završe razgovori s dužnosnicima američke vlade i ne dobije objašnjenje u vezi s mišljenjem SAD-a o mirovnom procesu i konačnom statusu palestinskih teritorija, osobito u svjetlu nedavnih američkih izjava", kaže se u jordanskom priopćenju.

Jordanski ministar vanjskih poslova Marwan Muasher u utorak će se u Washingtonu sastati s državnim tajnikom Colinom Powellom, objavio je State Department. "Ministar vanjskih poslova Marwan Muasher ostaje u Washingtonu i nastavlja razgovore s američkim dužnosnicima i pripreme za kraljev posjet Sjedinjenim Državama", objavljeno je u Jordanu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka o odgodi posjeta donesena je nekoliko sati nakon što je 14 jordanskih oporbenih stranaka pozvalo sve arapske vlade da "obustave sve susrete, na svim razinama, s objema stranama američko-izraelskoga saveza", što se očito odnosilo na sastanak Abdullah-Bush.

Abdullah je u SAD stigao prošli tjedan na sastanak s Bushem i drugim američkim dužnosnicima, ali problemi su nastupili kad je Bush izraelskom premijeru Sharonu, koji je bio u posjetu Americi, rekao da službeni Washington podržava izraelsko jednostrano povlačenje iz pojasa Gaze te otišao korak dalje i podržao opstanak židovskih naselja na Zapadnoj obali te izrazio protivljenje povratku palestinskih izbjeglica na teritorij koji je danas izraelska država.

Te Busheve riječi i subotnje izraelsko ubojstvo čelnika Hamasa Abdela Aziza Rantessija pojačale su protuameričko raspoloženje u Jordanu, inače jednom od privrženijih američkih saveznika na Bliskom istoku, gdje je zbog toga održan i niz prosvjeda.

(Hina) xvm ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara