54.158.194.80 US
 

Još trojica optuženih tvrde da nisu krivi za zločin na Ovčari

Piše:
četvrtak, 1.7.2004. 16:40
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

TROJICA optuženih za ratni zločin na Ovčari 1991. godine koja su trećeg dana nastavka suđenja 17orici pred Specijalnim vijećem za ratne zločine beogradskog Okružnog suda u četvrtak iznijela svoju obranu, zanijekala su navode optužnice i izjavila da nisu krivi za sudjelovanje u ubojstvu najmanje 192 hrvatska ratna zarobljenika.

Pripadnici paravojne jedinice "Leva supoderica" Đorđe Šošić i Vujo Zlatar tvrdili da nisu bili u Vukovaru u vrijeme kad je zločin na Ovčari počinjen.

Optuženi Šošić, koji se toj paravojnoj postrojbi Srpske radikalne stranke pridružio u Šidu 1991. godine, u Vukovaru je, kako tvrdi, bio do 19. studenoga, dan nakon što je "oslobođen Vukovar", te se toga dana vratio u Kruševac, gdje živi. Optuženi Zlatar je u svojoj obrani tvrdio da je 30. listopada 1991. godine bio ranjen te da je prebačen na Vojno-medicinsku akademiju u Beogradu na liječenje te da se u Vukovar vratio tek uoči Nove godine 1992. godine. Taj je optuženi tražio i suočenje sa svjedokom-suradnikom koji ga tereti za sudjelovanje u zločinu, te poligrafsko ispitivanje.

Goran Mugoša iz Vukovara jedini je priznao da je bio na Ovčari u vrijeme pada Vukovara, gdje je, kako je kazao, živio do kolovoza 1991. godine, odakle je otišao nakon što su ga "dvaput pretukli pripadnici ZNG-a". U Vukovaru, tvrdi, "nije bio ni u jednoj postrojbi", već je "samostalno" bio u stožeru u Veleprometu i povremeno držao straže. Kad je pao Vukovar, 18. studenoga, otišao je u središte grada, te je u bolnici tražio svoju dvojicu braće koji su rat proveli "na drugoj strani", kao pripadnici ZNG-a. Našao je mlađeg brata, te njega i još jednog pripadnika ZNG-a, izveo iz bolnice i sklonio u prijateljevu kuću.

U potrazi za starijim bratom stigao je 20. studenoga do Ovčare gdje mu je "neki potpukovnik ili pukovnik" naredio da zajedno sa suoptuženim Milanom Bulićem obave pretres zarobljenika i da im "uzmu sve što nađu", rekao je Mugoša i dodao da je vidio i neke poznate ljude i neke "htio izvući, ali nije smio". "Osjetio sam da je bolje da to ne radim, jer su mi dva brata bila u Hrvatskoj vojsci", kazao je u sudnici.

Obrana optuženog Mugoše se u mnogim detaljima razlikuje od onoga što je kazao pred istražnim sucem, kad je tvrdio da je na Ovčari vidio i majora Veselina Šljivančanina, kao i suoptužene zapovjednike TO Vukovara Miroljuba Vujovića i Stanka Vujanovića, kao i zapovjednika "Leve supoderice" Milana Lančužanina.

U obrani pred sudom porekao je da je vidio Šljivančanina, a za Lančužanina "nije siguran", objasnivši to time da je u istrazi "htio zaštititi suborce i krivnju svaliti na vojsku", te "stresom u kojem se nalazi od uhićenja". Također, u istrazi je govorio o rafalima koje je iz pravca Ovčare čuo 19. studenoga 1991. godine, dok je u obrani to najprije negirao, a potom "nije bio siguran".

Na kraju svoje obrane, optuženi Mugoša je sudu kazao da je u Vukovaru osuđen u odsutnosti na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina, te da je zatražio obnovu postupka i da traži suočenje sa svjedocima koji su ga u tom postupku teretili.

Suđenje će biti nastavljeno u ponedjeljak, 5. srpnja, kad će svoju obranu dati i preostala četvorica optuženih.

(Hina) xtta ybs

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije