54.159.30.26 US
 

Josipović: Nakon ulaska u EU naša najvažnija zadaća bit će očuvanje nacionalnog identiteta

Piše: Media Servis
subota, 23.2.2013. 17:55
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: Damjan Tadić/Cropix

U UREDU predsjednika održan je Okrugli stol na temu "Kulturna suradnja među gradovima u kontekstu EU". Na njemu su predstavnici gradova, gradskih i kulturnih institucija raspravljali o suradnji s europskim gradovima, intenzivnijem uključivanju na kulturnu scenu EU, korištenju fondova, ali i boljoj međusobnoj suradnji gradova na kulturnom planu unutar Hrvatske.

"Jedna od važnijih zadaća koje imamo od 1. srpnja je očuvanje nacionalnog identiteta i suradnje gradova na području kulture", poručio je predsjednik Ivo Josipović i naglasio da kultura nije dovoljno zastupljena u nekim medijima.

"Ako bih izdvojio najvažniji faktor vitaliteta hrvatske kulture onda mogu reći da pojedine sredine i gradovi izdvajaju poprilično novaca za kulturu", rekao je predsjednik Josipović.

Kao slabost je istaknuo činjenicu da gradovi često ne surađuju dovoljno u kulturi. Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić smatra da je važno da se prilikom ulaska u EU pripremimo za edukaciju i međugradsku suradnju, a kao veliki nedostatak istaknula je da u podjeli cjelog proračunskog iznosa za kulturu nedostaju dvije karike.

"Mi dijelimo ta sredstva na izvore, a to su gradovi i država. Međutim, županije su tu prisutne svega sa 4% i općine također sa manje od 4%", kazala je Zlatar Violić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ministrica kulture je dodala da kultura nije samo popratna manifestacija kao i da ona mora biti dostupna u središtima gradova. Zamjenik ministrice Berislav Šipuš spomenuo je projekt 'Kulturni ruksak' kojime se želi omogućiti izravan kontakt s budućom i sadašnjom publikom, kao i projekt 'Kulturni pokaz'.

"Taj projekt bi trebao suzbiti ili omogućiti da nestajanje publike na različitim segmentima se zaustavi", naglasio je Šipuš.

Ključne točke strategije razvoja kulture do 2020. godine su: reforma institucija, financiranja i porezne politike, kao i edukacija i suradnja, otkrila je zamjenica ministrice Vesna Jurić Bulatović.

"Prema europskim istraživanjima kultura igra jednu od najznačajnih i najvrijednijih uloga u ekonomiji EU, gdje kulturne i kreativne industrije sudjeluju sa preko 4,5% europskog BDP-a i čine 3,8% zaposlenih na europskoj razini", poručila je Jurić Bulatović.


 

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije