54.196.86.89 US
 

Josipović o mogućem odbacivanju optužbi protiv Miloševića vezanih uz rat u RH 1991.

Piše:
utorak, 9.3.2004. 15:18
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

U SLUČAJU da Haški sud (ICTY) prihvati argumente "prijatelja suda" na suđenju Slobodanu Miloševiću, koji tvrde da rat u Hrvatskoj 1991. nije imao karakter "međunarodnog oružanog sukoba", moguće je odbacivanje dijela optužbi protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika, ocijenio je hrvatski stručnjak za međunarodno pravo prof. Ivo Josipović.

"Moguće je da ICTY zauzme stajalište kako prije navedenog datuma nema međunarodnog oružanog sukoba. S obzirom na vremensku stisku, ne vjerujem da bi u tom slučaju došlo do promjene optužnice, nego bi vjerojatno te točke optužbe otpale", ocjenio je u utorak Josipović, profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu, u izjavi za Hinu.

"Prijatelji suda" (amici curiae) Steven Kay i Branislav Tapušković zatražili su da raspravno vijeće odbaci ili preispita 10 od 32 točke Miloševićeve optužnice za Hrvatsku, navodeći da oružani sukob u RH nije imao "međunarodni" karakter od uspostave neovisnosti 8. listopada 1991., što je dokazivala optužba, već je takvim postao tek nakon međunarodnog priznanja zemlje 15. siječnja 1992.

Kod optužbi za teško kršenje Ženevskih konvencija mora se dokazati da je oružani sukob bio međunarodni, što optužba nije uspjela, navode prijatelji suda u podnesku kojim traže odbacivanje optužbi za koje smatraju da nisu dokazane u dvogodišnjem postupku.

"Konkretan odgovor moguć je tek detaljnim razmatranjem činjeničnog supstrata navedenih optužbi čije se odbacivanje traži", kazao je Josipović dodajući kako u slučaju utvrđivanja da 91. sukob nije bio međunarodni, treba razmotriti "da li u činjeničnom opisu zločina ima i onih koji su kažnjivi i u nemeđunarodnom (unutarnjem) sukobu prema II. Protokolu na Ženevske konvencije".

To bi zahtijevalo izmjenu optužnice, što se zbog rokova koje je UN odredio ICTY-u za dovršetka rada, ne može očekivati, ocijenio je.

Na upit o utjecaju moguće odluke ICTY-a na tužbu zbog genocida koju je Hrvatska 1999. podnijela protiv bivše SR Jugoslavije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), Josipović je rekao kako ona "ne može utjecati" na taj postupak.

"Rješenje u tom slučaju neće biti od utjecaja na odluku ICJ-a. U tom predmetu Hrvatska je podigla tužbu zbog genocida a genocid nije nužno vezan uz međunarodni oružani sukob, pa čak ni uz oružani sukob kao takav", kazao je Josipović, zastupnik tužbe RH pred ICJ-om.

Hrvatska je 2. srpnja 1999. pred ICJ-om pokrenula postupak protiv SRJ zbog kršenja Konvencije UN-a o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948., u kojem navodi da je genocid počinjen tijekom agresije na Hrvatsku.

U tužbi se navodi da je SRJ "zbog izravne kontrole nad djelovanjem svojih oružanih snaga, obavještajnih agenata i raznih paravojnih jedinica na teritoriju Hrvatske u regiji Knina, istočne i zapadne Slavonije i Dalmacije, odgovorna za etničko čišćenje hrvatskih građana s tih područja, kao i za rašireno uništavanje imovine", te se zahtijeva plaćanje reparacija za nanesene štete.

Agresija koju je izvršila SRJ rezultirala je s 20.000 mrtvih, 55.000 ranjenih i više od 3.000 nestalih, stoji u tužbi Hrvatske. Postupak pred ICJ još je u predraspravnoj fazi.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije