Juraj Njavro novi je predsjednik Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca

UDRUGA hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. održala je danas treći sabor na kojemu je za novog predsjednika izabran dr. Juraj Njavro.

Udruga je osnovana 1995. zbog potrebe očuvanja i prenošenja iskustava hrvatskih liječnika stečenih u Domovinskom radu te unapređenja kvalitete rada u sličnim situacijama.

Dosadašnji predsjednik Udruge - potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang rekao je kako je su članovi te udruge, koji su sa iskustvom stvaranja ratnog saniteta u nemogućim uvjetima, bili nositelji razvoja zdravstva nakon rata, smijenjeni u manje od mjesec dana nakon dolaska koalicijske vlasti.

"U radoblju od 2000. do 2004. godine došlo je do čistke 247 članova Udruge koji su svi bili članovi upravnih vijeća ili ravnatelji zdravstvenih ustanova, zbog toga što su bili nepodobni i nepoželjni", rekao je Hebrang. U tom kontekstu spomenuo je kako su njegovi prethodnici u Ministarstvu zdravstva izmislili progon ravnateljice vukovarske bolnice Vesne Bosanac koji je temeljen na izmišljenim podacima o poslovanju bolnice, te da je ta situacija riješena tek rezultatima izbora.

Inače, inspekcija HZZO-a utvrdila je više nepravilnosti u financijskom poslovanju te bolnice.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hebrang je naglasio kako je Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca u protekle četiri godine bila medijski ignorirana, a najveći udarac bilo je ukidanje Kriznog stožera Ministarstva zdravstva kao mirnodopskog nastavka ratnog stožera, zbog čega se, smatra Hebrang, i dogodila 2001. afera s dijalizatorima.

Dodao je kako je udruga u protekle četiri godine pomagala svojim članovima u rješavanju njihova statusa, pa danas status hrvatskog branitelja ima 1.729 liječnika, 2.223 medicinske sestre i tehničari te 1.340 ostalih djelatnika u zdravstvu.

Zahvalivši se liječnicima na doprinosu u obrani domovine, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor

rekla je kako će Vlada ostvariti svoje obećanje o vraćanju dostojanstva hrvatskim braniteljima u skladu s mogućnostima države. Najavila je da će Vladina radna skupina, u kojoj će biti i udruge branitelja, ovih dana početi s radom na novom zakonu o hrvatskim braniteljima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara