Južna Koreja nastavit će davati pomoć Sjevernoj

JUŽNA Koreja nastavit će Sjevernoj davati gospodarsku pomoć i čak povisiti svotu unatoč pograničnom incidentu s međusobnom razmjenom vatre koji se dogodio u četvrtak, rekao je u petak ministar za proračun i planiranje Južne Koreje Park Bongheum.

Park je rekao da će vlada povećati sredstva međukorejskog fonda za suradnju kako bi smanjila jaz između iznimno slabog gospodarstva Sjeverne Koreje i južnokorejske ekonomije, koja je četvrta po veličini u Aziji.

Dan nakon razmjene vatre vojnika dviju zemalja, minama posutu granicu prema Južnoj Koreji u petak je uspješno prešao jedan prebjeg sa sjevera, priopćeno je iz ministarstva obrane u Seulu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prebjeg, 37-godišnjak identificiran samo pod prezimenom Park, nakon dolaska je rekao kako je htio pobjeći od teškog života u Sjevernoj Koreji, kaže se u priopćenju.

Istodobno su se povećali izgledi za nove pregovore o okončanju sjevernokorejskog nuklearnog programa, nakon što su SAD priopćile kako u kineskoj diplomatskoj inicijativi vide ohrabrujuće znakove.

Iz južnokorejskih diplomatskih krugova u Pekingu doznalo se da zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Dai Bingguo, nakon susreta s predsjednikom Sjeverne Koreje Kimom Jong-ilom, vjeruje kako je Pyongyang spreman nastaviti trostrane pregovore u kojima su u travnju u Pekingu sudjelovali američki, sjevernokorejski i kineski dužnosnici. Dai bi u petak trebao izvijestiti američkog državnog tajnika Colina Powella o svom četverodnevnom boravku u Pyongyangu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara