KADA SU SE DINOSAURI BRČKALI U LAGUNAMA JURE

Hladni i zeleni obronci Jure bili su nekad plaža za dinosaure, o čemu svjedoči više stotina otisaka nogu koji su zadnjih mjeseci otkriveni u gorju smještenom između Francuske i Švicarske. L

"Jura je tada bila ravna, a klima tropska, zapravo suha. Bilo je to područje s plitkim morem, koje je bilo prekriveno otocima i lagunama", kaže Wolfgang Hug, direktor odjela za paleontologiju u uredu za kulturu švicarskog kantona Jura. "Dinosauri su tu vjerojatno dolazili kako bi se osvježili".

152 milijuna godina kasnije, njihovi su tragovi izbili na svjetlo dana, kada su počeli radovi na izgradnji suvremene "transjurske" autoceste A16 koja Bienne (Švicarska) povezuje s Montbeliardom (Francuska).

U veljači 2002., na području Courtedouxa (Švicarska), ekipa švicarskih arheologa koja je nekoliko godina prije početka radova dobila dopuštenje da provodi iskapanja na trasi buduće autoceste, otkrila je na 800 četvornih metara 700 otisaka nogu, među kojima je utvrdila sedamnaest vrsta, tj. isto toliko posebnih primjeraka", kaže g. Hug.

Nekoliko kilometara dalje, u Chavenezu (Švicarska) otkriveno je drugo nalazište s pedesetak fosiliziranih otisaka iz još starijeg razdoblja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tragovi na oba nalazišta imaju promjer oko 50 cm, dok najveći dostižu i 80 cm. Pripadaju dvjema vrstama dinosaura: četveronožnim biljojedima (sauropodi) koji su bili dugi od 15 do 20 metara, s bedrenom kosti od 2,5 m i dvonožnim mesojedima koji su možda bili nešto veći, misli g. Hug.

"Ova su nalazišta nakon Teksasa najbogatija na svijetu otiscima sauropoda iz starije jure", kaže oduševljeni istraživač. "Sigurni smo da je životinja prošla ovuda. To nije kao s kosturima, za koje uvijek postoji mogućnost da su premješteni."

Na dvama nalazištima pronađene su okamine školjaka i puževa, kao i oklopi kornjače i zubi krokodila. Nije sigurno da će se tu naći i kosti dinosaura, premda će iskapanje potrajati još dvije godine.

(Hina) vrad dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara