Kako se prikriva HIV?

AMERIČKI znanstvenici pretpostavljaju da se virus AIDS-a služi stanicama imunološkoga sustava kako bi se sakrio od snažnoga antiretroviralnoga lijeka.

Ovi su se rezultati prvi put pojavili prije nekoliko godina kad je ustanovljeno da uspješna trojna terapija pod nazivom HAART (Highly active anti-retroviral therapy), uvedena 1995., ne ubija virus tako djelotvorno kao što se to vjerovalo.

Otkriveno je da HAART može smanjiti količinu virusa HIV u krvi do te mjere da se on više ne može otkriti u uzorcima krvi, ali i da se virus opet pojavljuje čim prestane korištenje lijekova jer se vraća iz nekih skrovišta, a pretpostavljalo se da su to limfne žlijezde.

Nakon toga pokrenuta je potraga za tim skrivenim mjestima u organizmu, a ekipa znanstvenika koju vodi Mario Stevenson iz Medicinskoga fakulteta Sveučilišta Massachusetts tvrdi da se HIV-1 koristi "piratskom bjelančevinom" za skrivanje unutar neaktivnih stanica imunološkoga sustava kako bi se kasnije opet pojavio.

Virus najprije ulazi u makrofage, stanice imunološkog sustava koje zatim počinju stvarati virusnu bjelančevinu zvanu Nef.

Nef nakon toga navodi makrofage na stvaranje nekoliko drugih bjelančevina, zvanih topivi faktori, koje potiču djelovanje drugih stanica imunološkoga sustava, pod nazivom B-stanice.

Tako prevarene B-stanice zatim dolaze u dodir s preostalim čuvarima imunološkoga sustava, T-stanicama, i zapravo otvaraju T-stanice, što ih čini ranjivima na napad virusa HIV.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo otkriće u potpunosti ruši do sada uvriježeno mišljenje da HIV-1 može ući samo u T-stanice koje se aktiviraju nakon pronalaska stranoga tijela i nakon što su se počele razmnožavati.

"Čini se da Nef sudjeluje u toj molekularnoj krađi, koristeći se postojećim mehanizmom i omogućujući virusu HIV-a da se razmnožava u T-stanicama u raznim stadijima aktivacije", smatra Roger Pomerantz sa Sveučilišta Thomas Jefferson u Philadelpiji.

Podaci pokazuju da "postoji cijeli niz interakcija između virusa i stanice u koju ulazi, a sve to zajedno stvara mrežu skrovišta za HIV-1 i omogućuje remisiju bolesti".

HIV-1 dominantnija je inačica od dvije inačice virusa HIV koje su otkrivene u posljednje 22 godine epidemije AIDS-a.

Virusom HIV zaraženo je do sada 60 milijuna ljudi, a trećina njih već je umrla.

(Hina) rug dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara