KARIMOV ZA NAPADE OPTUŽUJE ISLAMISTIČKI POKRET HIZBI TAHRIR

Uzbekistanki predsjednik Islam Karimov optužio je u subotu zabranjeni islamistički pokret Hizbi Tahrir da je odgovoran za samoubilačke napade u Taškentu počinjene dan ranije u kojima je poginulo troje ljudi.

"Ista skupina skriva se iza napada u ožujku i onih počinjenih jučer. Svoje ideje temelji na učenjima Hizbi Tahrira i možemo stoga reći da Hizbi Tahrir ima najveći udio u tom teroru", poručio je Karimov putem javne televizije.

Uzbečki predsjednik opovrgnuo je da je Islamski pokret Uzbekistana odgovoran za napade. "Iako je Islamski pokret Uzbekistana preuzeo odgovornost, riječ je samo o manevru radi skretanja pozornosti s Hizbi Tahrira", naglasio je. Radi se o skupini koja se bori za uspostavu islamskih režima u zemljama srednje Azije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U trima simultanim eksplozijama kod američkog i izraelskog veleposlanstva te zgrade državnog tužiteljstva u uzbečkom glavnom gradu poginulo je troje ljudi, ne računajući samoubojice. Lokalna je policija zasad uhitila tri osobe osumnjičene za pomaganje u napadima.

U ožujku je u nizu eksplozija i atentata poginulo 47 ljudi. Vlasti odgovornima smatraju radikalne islamiste.

(Hina) xzt ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara