Karlovac: humanitarna akcija protiv raka dojke

Karlovačka sekcija Hrvatskog foruma protiv raka dojke "Europa Donna" jedna je od 28 u Hrvatskoj u kojoj se danas prodajom narcisa prikupljao novac za besplatni mamografski pregled dojki.

Volonterka karlovačke sekcije "Europa Donna" Zdenka Zlonoga-Volović rekla je da je prodano 10.000 cvjetova i prikupljeno 10.000 kuna, od čega je zarada 7000 kuna.

Narcisi se prodaju već šest godina na prvi dan proljeća, a prošlogodišnja je akcija omogućila pregled 209 žena, među kojima je pet imalo početni stadij raka dojke. "Danas su to zdrave žene koje, kada se sretnemo, kažu svojima: 'To je ta žena koja mi je spasila život', a ja kažem da su spašene jer je rak pravodobno otkriven", rekla je Zdenka Zlonoga-Volović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zato danas "Europa Donna" dijeli tzv. tuš kartice za samopregled dojki jednom na mjesec, uz napomenu da se samo pravodobno otkrivena kvržica može ukloniti na vrijeme, pa je akciji prodaje narcisa, osim prikupljanja novaca, svrha "podići svijest o epidemijskim razmjerima raka dojke".

Svake godine u Hrvatskoj se u više od dvije tisuće žena otkrije rak dojke, a smrtnost je 50 posto. U razvijenim zemljama s redovitom kontrolom smrtnost je manja od 30 posto.

(Hina) xvhor ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara