Karlovac: Sobol pozvala vlast da dodijeli novac skloništima za žrtve nasilja u obiteljima

PREDSJEDNICA saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol pozvala je danas na konferenciji za novinstvo "one koji su na vlasti", i koji su u raspravi o proračunu u Hrvatskom saboru rekli da je stavka od 1,3 milijuna kuna za žrtve nasilja u obitelji namijenjena i karlovačkom Skloništu, da odrede pravila dodjele i da dodijele novac.

Ocijenila je da je karlovačko Tajno sklonište za zlostavljene žene i djecu neupitno i da su radovi za uređenje prostora bili potrebni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednica Udruge ženska grupa "Korak" Sadika Zvirkić rekla je da je ugrožen redovit rad Skloništa koje prihvati pedesetak majki s djecom na godinu, a trenutačno ih je smješteno 12 s 32 djece. Za taj je opseg skrbi potrebno oko 640.000 kuna na godinu, a za uređenje i najnužniju opremu 410.000 kuna. Sklonište sada nema ni kune sigurna priljeva novca, financiranje je stihijsko i treba postati sustavno, navela je Zvirkić, objasnivši da ove godine nisu dobili ni kune od države, Županije i grada Karlovca.

Zvirkić kaže da premijer Ivo Sanader i ministrica Jadranka Kosor "nisu dostupni te da ne mogu doći do odgovora kako se natjecati za proračunskih 1,3 milijuna kuna za žrtve zlostavljanja u obitelji".

Dodala je da je do sada 90 posto uložena novca u Skloniše dobiveno od stranih donatora, no na takvu su potporu mogli računati kad su počeli projekt i uređenje prostora, ali ne i za pokriće tekućih potreba.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara