Kasniji odlazak na počinak nakon obroka smanjuje rizik od refluksa

Kasniji odlazak na počinak nakon obroka smanjuje rizik od refluksa

AKO PATITE od refluksnog ezofagitisa, upale jednjaka koju uzrokuje kontakt sluznice jednjaka s kiselim želučanim sadržajem, možda činite pogrešku i odlazite na spavanje nedugo nakon večernjeg obroka.

Kraće razdoblje između odlaska u krevet i konzumiranja zadnjeg obroka povezuje se s povećanim rizikom od gastroezofagealnog refluksa (GERD).

"Osobama s refluksom preporučuje se da zadnji večernji obrok konzumiraju bar tri sata prije odlaska na počinak", savjetuju dr. Yasuhiro Fujiwara i njegovi kolege sa Sveučilišta u Osaki, o čemu je objavljen i članak u časopisu "American Journal of Gastroenterology".

147 osoba koje su patile od GERD-a i 239 onih koje nisu imale takve simptome dobilo je upitnik u kojemu je trebalo odgovoriti na pitanje koliko vremena prođe između njihova večernjeg obroka i odlaska na spavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pronađena je veza između kraćeg vremenskog razdoblja i povećanog rizika od refluksnog ezofagitisa. Dobrovoljci koji su u krevet odlazili tri sata ili manje nakon večere bili su za 7,45 puta podložniji refluksu od onih koji su na počinak odlazili nakon četiri ili više sati.

Fujiwara i njegovi kolege u članku su objavili kako će nastaviti raditi na ovome problemu koji muči mnoge.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara