KBC Zagreb: Povećana smrtnost operirane djece sa srčanim manama

PREDSJEDNICA Upravnog vijeća KBC-a Zagreb Snježana Biga Friganović izjavila je danas da je ravnatelj KBCa Josip Paladino upoznao članove Vijeća s nalazom stručne skupine, koja je utvrdila povećanu smrtnost djece sa srčanim manama operirane u Klinici za kardijalnu kirurgiju KBCa Zagreb u odnosu na europske klinike.

"Nakon nalaza ekspertne skupine, u kojoj su bili stručnjaci iz KBC-a Zagreb, očekujemo i nalaze zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravstva, koja od jučer provodi istragu na Klinici, kako bi se utvrdilo pravo stanje s obzirom na različite interpretacije i informacije o liječenju te djece", rekla je Hini Biga-Friganović.

Članovi Upravnog vijeća očekuju što hitnije potpisivanje sporazuma s nekom od inozemnih klinika o obavljanju najzahtjevnijih operacija na djeci rođenoj sa srčanim manama. To je, dodala je Biga-Friganović, bio jedan od prijedloga stručne skupine za trajno rješavanje liječenja te djece u budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodala je da će američki kardiokirurg William Nowick, koji je u proteklih sedam godina operirao na Klinici za kardijalnu kirurgiju, tijekom srpnja operirati još 14-ero djece na čije su operacije roditelji pismeno pristali.

Viša zdravstvena inspektorica u Ministarstvu zdravstva Marija Gajski izjavila je kako je zdravstvena inspekcija jučer boravila u Klinici za kardijalnu kirurgiju da bi vodstvo KBC-a obavijestila o početku nadzora nad radom kardiokirurga.

Inspektori će pregledati svu dokumentaciju o operacijama djece kako bi utvrdili je li povećana smrtnost djece bila u granicama očekivanog ili je do nje došlo zbog propusta u liječenju, izjavila je Gajski.

Pred inspekcijom je veliki posao analize povijesti bolesti djece sa srčanim manama koja su operirana u Klinici za kardijalnu kirurgiju proteklih godina, pa je nemoguće procijeniti kada će posao biti završen, napomenula je Gajski.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara