54.158.194.80 US
 

KBC Zagreb: Ravnatelj Paladino iznenađen prijedlogom smjene

Piše:
srijeda, 10.3.2004. 14:49
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

RAVNATELJ Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb Josip Paladino izrazio je danas iznenađenje zbog pokretanja postupka njegove smjene o čemu će Upravno vijeće KBCa, na čelu s novim predsjednikom Nikicom Carom, raspravljati na sjednici u petak.

Paladino je novinarima izjavio da nije upoznat s razlozima zbog kojih bi trebao napustiti ravnateljsko mjesto. Smatra da za smjenu nema razloga budući da je KBC prošlu godinu i prva dva mjeseca ove godine poslovao pozitivno, a na ravnateljsku dužnost izabran je prije dvije godine temeljem raspisanog natječaja.

Potraživanja KBC-a iznosila su na kraju prošle godine 286 milijuna kuna, što je 10 milijuna kuna više u odnosu na nepodmirene obveze koje su iznosile 279 milijuna kuna.

Poslovanje bolnice u prva dva mjeseca ove godine bilo je sedam milijuna kuna u plusu budući da su potraživanja iznosila 325 milijuna, a obveze 317 milijuna, tvrdi Paladino koji je te podatke dostavio u Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Na upit zna li odakle ministru zdravstva Andriji Hebrangu podatak da je KBC Zagreb 2003. godinu završio sa 170 milijuna manjka, Paladino je odgovorio kako su brojevi "vrlo uporabljiva kategorija" te da ne zna odakle ta svota i što se s njom željelo iskazati. Dodaje kako s Hebrangom nije osobno kontaktirao od njegova dolaska u Ministarstvo zdravstva.

Paladino tvrdi da nije član ni jedne političke stranke, a na dužnost ravnatelja KBC-a nije bio izabran uz političku potporu SDP-a, pa je za njegov izbor od 9 članova Upravnog vijeća glasovalo pet članova dok je četvero bilo protiv.

Smatra kako razlogom za njegovu smjenu ne bi trebao biti ni projekt razvoja KBC-a, koji je Hebrang ocijenio "političkim projektom financiranim zdravstvenim novcem".

Paladino ističe da nema razloga za zaustavljanje gradnje četiri nova objekta, koji trebaju biti dovršeni do travnja 2006., jer će se zajam u ukupnom iznosu od 7,3 milijuna eura početi otplaćivati tek u siječnju 2009., i to iz dodatnih prihoda bolnice koji čine 10 posto ukupnih prihoda.

Osim zarade od dopunskog i privatnog osiguranja, značajan izvor prihoda trebala bi biti podzemna garaža sa 660 mjesta te hotel za smještaj pacijenata i njihove pratnje. Paladino navodi primjer pedijatrije s 200 postelja gdje majke borave cijele dane uz svoju djecu.

"Vjerujem da sam na ravnateljsko mjesto izabran na temelju programa, u kojemu je bio i projekt razvoja KBC-a čija je realizacija u tijeku, pa ne vidim zašto bi moj mandat bio razlog političkog promišljanja".

Paladino sebe smatra prije svega liječnikom neurokirurgom, a ravnateljem samo na određeno vrijeme, no ipak bi želio završiti projekt dogradnje KBC-a.

Menadžment bolnice svoj je posao dobro odradio, što se vidi i po povećanom broju pacijenata zadnjih mjeseci, unatoč otežanim uvjetima u kojima bolnica radi zbog građevinskih radova, ustvrdio je.

Projektom razvoja KBC-a željelo se stvoriti suvremenu i kvalitetnu bolnicu, ističe Paladino, koja će pružiti bržu i kvalitetniju dijagnostičku i terapijsku uslugu, na razini sveučilišnih klinika u Muenchenu i Beču, s kojima zagrebački KBC surađuje.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije