Kennedy kaže da je Irak Bushov Vijetnam

Kennedy kaže da je Irak Bushov Vijetnam
DEMOKRATSKI senator iz Massachusettsa Edward Kennedy napao je u ponedjeljak američkog predsjednika Georgea W. Busha zbog rata u Iraku i rekao da on ima najveći problem vjerodostojnosti od kada je prije 30 godina zbog afere Watergate tadašnji predsjednik Richard Nixon morao napustiti Bijelu kuću.

"Irak je Bushov Vijetnam", rekao je Kennedy na institutu Brooking u Washingtonu.

Kennedy, ključni saveznik demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerryja, ustvrdio je da je Bush poveo Sjedinjene Države u rat u Iraku pod lažnim izgovorima te da je nastavljanje sukoba odvratilo pozornost zemlje od pravog rata protiv terorizma.

"Predsjednik Bush je dao al-Qaedi dvije godine...da se pregrupira i oporavi u graničnim područjima Afganistana", rekao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Kao što sada pokazuju teroristički bombaški napadi u Madridu i druga izvješća, al-Qaeda je upotrijebila to vrijeme da posije terorističke ćelije u zemljama diljem svijeta i uspostavi veze s terorističkim skupinama na različitim područjima", nastavio je.

Kennedy, vodeći liberal u američkom Kongresu, optužio je Busha da je obmanom uveo američki narod i Kongres u rat u Iraku i stavio na kušnju odnose s američkim saveznicima.

Senator Kennedy je opisao predsjednika Busha kao osobu kojoj se ne može vjerovati kako na vanjskopolitičkom tako ni na unutarnjepolitičkom planu. "Kazati što god treba kako bi se postigla svrha postao je standardan način djelovanja u Bushovoj Bijeloj kući", rekao je on, te dodao: "U ovoj administraciji istina je prva žrtva politike".

Optužio je Busha da je znajući uveo ekonomsku politiku temeljenu na smanjenju poreza koja je rezultirala u milijunima nezaposlenih te da je obmanuo javnost uvevši program zdravstvenog osiguranja koji će više stajati nego što je rekao.

Kennedy je kazao da je rezultat svega "da je ovaj predsjednik stvorio najveći jaz vjerodostojnosti od Richarda Nixona" koji je prisiljen na ostavku 1974. nakon afere Watergate u kojoj je zloupotrijebio vlast.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara