Kerry pobijedio u pet država za demokratskog kandidata

Kerry pobijedio u pet država za demokratskog kandidata
SENATOR John Kerry pobijedio je u pet američkih saveznih država učvrstivši poziciju favorita za demokratskog kandidata za američkog predsjednika dok su senator John Edwards i umirovljeni general Wesley Clark ostvarili po jednu pobjedu ostavši tako u utrci.

Pobijedivši u Missouriju, Arizoni, Sjevernoj Dakoti, Novom Meksiku i Delawareu, Kerry, senator iz Massachusettsa, pokazao je da je sposoban pridobiti demokrate i izvan liberalnijeg istoka Sjedinjenih Država.

"Ovo je velika noć", rekao je Kerry o svojoj pobjedi u pet od sedam američkih država u kojima su u utorak demokrati birali kandidata stranke za američkog predsjednika.

Senator John Edwards iz Sjeverne Caroline lako je pobijedio u svojoj rodnoj Južnoj Carolini, a umirovljeni general iz Arkansasa Wesley Clark je za dlaku odnio pobjedu u susjednoj Oklahomi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Donedavni favorit bivši guverner Vermonta Howard Dean nije odnio niti jednu pobjedu i analitičari smatraju da je njegova kandidatura u opasnosti.

Senator Joseph Lieberman iz Connecticuta, demokratski kandidat kandidat za potpredsjednika 2000. je nakon loših rezultata u današnjem natjecanju odustao od daljnje utrke.

Pobijedivši već u Iowi i New Hampshireu i s pobjedama u utorak Kerry je sa 7 dobijenih od 9 primarnih izbora nesumnjivi favorit za dobijanje kandidature demokratske stranke za američkog predsjednika na izborima u studenom 2004.

Kerry je ostvario dobre rezultate među svim dobnim i klasnim skupinama, a istraživanja javnoga mišljenja među demokratskim biračima govore da odlučujuću ulogu u njegovim pobjedama igra mišljenje birača da se on može suprotstaviti predsjedniku Bushu i pobijediti ga u studenom. Pored toga birači su rekli da je za njih važno iskustvo Kerryja, senatora već četiri mandata, te da odobravaju njegova stajališta u ekonomiji i zdravstvenoj skrbi.

Demokratski glasači su na izborima u utorak birali delegate za nacionalni kongres demokratske stranke u srpnju koji će konačno izabrati stranačkog kandidata za predsjedničke izbore. U skladu s postotkom dobijenih glasova na primarnim izborima pojedini kandidati dobijaju i delegate koji su obvezni za njih glasovati na nacionalnom kongresu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara