KINESKI PREMIJER U ITALIJI, SKLOPLJENO 10 NOVIH BILATERALNIH UGOVORA

Kineski premijer Wen Jobao u subotu je završio trodnevni posjet Italiji tijekom kojeg je su dvije države potpisale 10 novih ugovora, tri trgovinska i sedam sporazuma između dviju vlada. L

Unaprjeđenje suradnje, razmjene stručnjaka i stvaranje znanstvenih i tehnoloških parkova za promicanje poduzetništva osnovni su ciljevi sporazuma između Italije i Kine.

Wen Jaobao je u Rim stigao s političko-gospodarskim izaslanstvom od 130 članova koji su održali 800 susreta sa zainteresiranim talijanskim partnerima. Na sastancima je sklopljeno oko stotinu predugovora za daljnje trgovinske sporazume uglavnom u sektoru strojarstva, kemije, farmaceutskom, tekstilnom i obrtničkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kineski premijer Wen Jaobao sastao se s najvišim talijanskim državnicima. Na prvom mjestu s predsjednikom republike Carlom Azegliom Ciampijem, koji će uskoro otputovati u službeni posjet Kini, zatim s predsjednicima Zastupničkog doma i Senata, Periferdinandoom Casinijem i Marcellom Perom, te s premijerom Silviom Berlusconijem, koji je nedavno bio u Kini. Tijekom susreta na najvišim političkim razinama nije bilo govora samo o poslovima, već i o ljudskim pravima, koja treba štititi na svim dijelovima svijeta, te o iračkoj krizi.

Kina kao stalni član Vijeća sigurnosti UN može utjecati na donošenje rezolucije u Iraku, a o čemu se, dakako, razgovaralo. Kineski premijer Wen Jaobao otišao je, zatim, iz Rima u regiju Toscanu gdje živi najbrojnija kineska zajednica u Italiji.

(Hina) xst ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara