Klubovi zastupnika reagiraju na istup tajnika saborskog Odbora za vanjsku politiku

KLUBOVI zastupnika SDP-a, Libre, HSS-a, HNSPGS-a i HSP-a u svom su priopćenju objavljenom u četvrtak "nedopustivim" ocijenili javni istup tajnika Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Milovana Petkovića u vezi novinskog članka o predsjedniku Odbora za vanjsku politiku Nevenu Jurici.

Klubovi zastupnika SDP-a, Libre, HSS-a, HNS-PGS-a i HSP-a "ocjenjuju nedopustivim u saborskoj praksi nezabilježen javni istup tajnika Odbora za vanjsku politiku Milovana Petkovića, objavljen u sredstvima javnog priopćavanja 29. ožujka ove godine, kao službena reakcija imenovanog dužnosnika Sabora na novinski članak" o Nevenu Jurici.

Klubovi zastupnika tih stranka u svom priopćenju ističu da je "nedopustivo i nezabilježeno da državni činovnik na službi u odboru višestranačkog parlamentarnog tijela, istupa u javnosti kao puki stranački glasnogovornik jednoga od članova tog odbora", te dodaju da je zadatak tajnika odbora da nepristrano i profesionalno pomaže u radu svim članovima odbora.

"Tu obvezu i dobar običaj Petković je grubo kompromitirao", kaže se u priopćenju.

Petković je u ponedjeljak u pisanom demantiju opovrgnuo pisanje jednog dnevnog lista o ranijem diplomatskom djelovanju predsjednika Odbora Nevena Jurice, te kazao da se radi o "potpunim izmišljotinama, insinuacijama i laži". Petković je nadalje u svom demantiju navodio podatke o diplomatskoj karijeri i djelovanju Nevena Jurice, što mu Klubovi zastupnika predbacuju ističući da Petković "s obzirom da nije bio službenik, odnosno dužnosnik Ministarstva vanjskih poslova, (o tome) ne može svjedočiti iz osobnog iskustva".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U članku objavljenom u jednim dnevnim novinama Juricu se optužuje za nestanak dijela novca za izgradnju hrvatskog veleposlanstva u Australiji, za probijanje proračuna veleposlanstva u Norveškoj, te za sudjelovanje u anti-američkim demonstracijama u Zagrebu 2000. godine.

Klubovi zastupnika SDP-a, Libre, HSS-a, HNS-PGS-a i HSP-a opovrgli su i navode iz Petkovićeva demantija o "naknadnim konstrukcijama koalicijske vlasti i stvaranju uvjeta od strane koalicijske vlasti za čistke u hrvatskoj diplomaciji", tvrdeći da te navode najbolje demantira Petkovićev primjer budući da je on "na aktualnoj dužnosti već više od desetljeća".

U priopćenju Klubova zastupnika navedenih stranaka navodi se i "zabrinutost odsustva svake reakcije Nevena Jurice, ali i tajnika Sabora Josipa Sesara i predsjednika Sabora Vladimira Šeksa".

"Kako g. Petković javnost upoznaje s, po prirodi stvari, njemu nepoznatim događajima, jedini je mogući zaključak da je to učinio u dogovoru s g. Juricom ili po njegovu nalogu. Oba scenarija predstavljaju ozbiljan udar na praksu hrvatskog parlamentarizma i parlamentrizam uopće", stoji na kraju priopćenja Klubova zastupnika SDP-a, Libre, HSS-a, HNS-PGS-a i HSP-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara