Kohl: Očuvanje mira najvažnija vrijednost ujedinjene europe

OČUVANJE mira najvažnija je vrijednost ujedinjene Europe, kazao je bivši njemački kancelar Helmut Kohl (iz Kršćanskodemokratske unije CDU) u govoru povodom proširenja Europske unije u saskome gradu Zittauu, gdje će svečanost kulminirati u subotu sastankom premijera Njemačke, Poljske i Češke.

Njegov njemački nasljednik, kancelar Gerhard Schroeder, poljski premijer Leszek Miller i češki Vladimir Špidla u subotu se trebaju sastati u rano poslijepodne i simbolično početi gradnju regionalne ceste koja bi trebala povezati tri države.

Najvažnija je pouka ovog svečanog trenutka "nikad više rat u Europi" te "nikad više vojnički grobovi u Europi", rekao je Kohl u petak navečer u emotivnom govoru pred poljskim, češkim i njemačkim političarima.

Bivši dugogodišnji njemački kancelar kojega nazivaju i "kancelarom ujedinjenja" podsjetio je na svoja iskustva od Drugog svjetskog rata preko njemačkog ujedinjenja pa sve do danas te ukazao na povijesne promjene koje su se Europi dogodile u posljednjih pedesetak godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kao glavni govornik svečanosti u petak Kohl je napomenuo da neki američki političari "pate od manjka inteligencije" kada Europu dijele na "staru" i "novu", aludirajući time na američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda koji je prošle godine zbog nesuglasica glede rata u Iraku Europu podijelio na staru i novu.

Istodobno, Kohl je istaknuo američke zasluge u poslijeratnoj obnovi Europe, a posebice Njemačke.

Bivši njemački kancelar svojim se govorom tematski nadovezao na zajednički tekst koji su premijeri Njemačke, Poljske i Češke objavili u lokalnom dnevniku "Lausitzer Rundschau" u kojem su zaključili da je s 1. svibnja 2004. okončano žalosno poglavlje povijesti obilježeno podjelom Europe i njezinih građana.

(Hina) xnkre yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara