Komentar Drage Pilsela: Don Živko, a da su tebi ubili dijete?

NAKON blamaže koje je priredilo Državno odvjetništvo koje nije bilo spremno izvansudski se nagoditi s preživjelim članovima obitelji Zec, to je tijelo prihvatilo uvjete odvjetnika obitelji Milana Levara, haškog svjedoka ubijenog pod još nerazjašnjenim okolnostima u podmetnutoj eksploziji u Gospiću 2000., te su jučer potpisali nagodbu s Vesnom i Leonom Levar.

Zamjenica glavnog državnog odvjetništva Zlata Hrvoj Šipek izjavila je kako bi parničenje s obitelji Levar bilo obijesno nakon što je utvrđen propust države koja nije fizički zaštitila Levara, iako se to od nje tražilo iz Haaga i na što se MUP obvezao.

Dakle, u Gospiću se može, u Zagrebu se ne može. Jer, nastavljajući nasilje države prema preživjelima obitelji Zec, nagodba nije prihvaćena s obzirom da Državno odvjetništvo dvoji oko toga jesu li killeri Merčepove bande pucali u okviru svojega radnog vremena ili su se malo zajebavali nakon fajrunta. Odvjetnik Zecovih Anto Nobilo smatra da je govoriti o radnom vremenu ubojica bolesno i bez pravnog osnova.

Ali, hajde, nije sve tako strašno jer se jedan medijski zločinac ipak pokakao, pardon, pokajao. Kolumnist Jutarnjeg lista don Živko Kustić priznaje da ja svojedobno, dok je radio u Banskim dvorima, vikao zbog ubojstva članova obitelji Zec ali da mu je labrnju začepio istaknuti državnik i vjernik (Gojko Šušak, tadašnji Živkov šef?), i to tvrdnjom da je Mihajlo Zec bio četnik.

Tadašnje prvo katoličko pero u Hrvata je zašutio i nastavio je šutjeti kada smo ga 1995. molili da digne svoj glas i pomogne spasiti one srpske starce koje su hrvatske snage ubijale kao zečeve nakon Oluje. Ali Kustiću je šutnja bila važnija i šutio je sve do jučer kada je rekao da ga je jako stid.

Zbog čega ga je stid? Zbog toga što je shvatio da možda ne bi šutio da je umjesto u glavu dvanaestogodišnjakinje Aleksandre Zec šest metaka ispaljeno u glavu nekog od njegove djece? Ili zato što ga je na šutnju natjerala ustaška spodoba koja je ubojici Zečevih, Siniši Rimcu okačila Red Nikole Šubića Zrinskog da bi ga Franjo Tuđman zatim postavio u svoj počasni gardijski zdrug?

Ili ga je stid jer je shvatio da je njegova govnarska šutnja koštala živote mnogih drugih Srba koji bi bili spašeni da se mrdnuo, da je odjebao divljake u Banskim dvorima i otišao ravno pokojnom kardinalu Kuhariću zahtijevajući od staroga nadbiskupa da jasno i glasno osudi Tuđmanovu mašineriju smrti kao što je onomad Stepinac osudio Pavelićevu?

Ili ga je stid što je imao moć i položaj da pokrene pobunu vjernika protiv sustavnog kršenja prava na život i drugih temeljnih ljudskih prava nepoćudnih hrvatskih građana, ali je kurvinski šutio? Pitao sam jednom Kustića i nije mi odgovorio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitam ga još jednom. Da niste oženili Srpkinju iz Niša nego Srpkinju iz Medačkog džepa i da su vam punca i punicu iskasapili Norčevi soldati, recite, don Živko, biste li i dalje šutjeli i relativizirali ratne zločine Hrvata kao što godinama činite?

Neka vam je HDZ-ovska pizda naredila da šutite jer je mesar Zec bio umoran da ga vaši kompanjoni žicaju love pa su ga proglasili četnikom. I Živko je zašutio. Biskupi i tzv. katolički novinari su tu šutnju nagradili nekom superkatoličkom nagradom. Spavajte mirno, don Živko, na pitanje koje nam postavljate: gdje nam je bila savjest, neki možemo odgovoriti: na terenu sa ubijenima i poniženima. Vama ostaje alibi da se vaša savjest bila pretvorila u beton kojim se očvršćivala cigla velebne grešne strukture vaše Crkve u Hrvata.

Sada kada je ta građevina gotova poškropite je krvlju Aleksandre Zec.

Drago Pilsel

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara