54.196.47.145 US
 

Komentar Drage Pilsela: Glory špiclova talents show

Piše:
ponedjeljak, 3.5.2004. 07:29
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

IMA LI organiziranog kriminala u Hrvatskoj? Dakako! Tko ga štiti? Turek, Bagić, Puki... Mislite Pukanić? Da, on. Pa, gospodine Stanković, Nacional je bilten obavještajne zajednice i dijela hrvatskog podzemlja. Dobro, dobro, pustimo Pukija. Jesu li se policijski šefovi sastajali ili se sastaju sa stranim obavještajcima kojima daju informacije koje štete ugledu ili pravnom poretku naše zemlje? U principu ne. Ali, tko će to zaista znati? Pitajte Pukija. Opet Puki. Pustite Pukija.

Onda ovako: Cinkate li za Carlu? Sačuvaj me Bože! Recite mi: Je li policija iskreno tražila Gotovinu. Kako da ne! Čak i u kući pokojnog generala Bobetka. Ako je policija tako revna, zašto je Protuobavještajna agencija tajno pratila njena šefa? Zato da se ne poremeti hrvatska tradicija po kojoj pravi hrvatski špijun za najbolje prijatelje ima domaćeg mafijaša i vodećeg lika nekog medija, recimo Puk... Joj, opet vi, itd., itd., itd.

Eto, to bi mogao biti sažetak nastupa i onoga što je bivši ravnatelj policije Ranko Ostojić izjavio u emisiji HTV1 Nedjeljom u 2, a što će Ivo Pukanić pokušati iskoristiti protiv Ostojića u najavljenim tužbama. Emisiju su, bez ikakve sumnje, pozorno pratili i drugi profesionalno zainteresirani likovi, primjerice, mnogi obavještajni trudbenici ili, kako bi rekao predsjednik Mesić, naši špiclovi. Jer, o njima je ipak bilo riječ.

Budući su oni tako važan faktor u našem društvenom i političkom životu, predlažem da im se posveti posebna nedjeljna obiteljska televizijska emisija. Mogla bi se nazvati Glory špiclova talents show. U studiju bi sjedili ražalovani urednici s iskustvom suradnje s obavještajnim aparatom (ima li uopće starijih urednika koji nemaju takvu preporuku?), novinari koji su i sami (bili) špiclovi, penzionirani političari i slična dekoracija hrvatske demokrature, a pred njima bi svoje obavještajne ali i druge, umjetničke, talente demonstrirali naši špijuni.

Show bi vodila, razumije se, neka sisata hostesa s usnama punim silikonima koja bi, što bi bilo svakako preporučljivo, kao glavni adut za dobivanje angažmana imala u CV-u podatak da je put od trnja do zvijezda prošla i tako što je gimnasticirala u krevetu poznata poduzetnika čija su službena putovanja najčešće u središtu pažnje Interpola, ali, molim lijepo, to samo u svrhu da   pojavnost rečene dame ne izda princip objektivnosti i neutralnosti koji resi rad razvikanih redakcija u lijepoj našoj banani.

Špiclovi bi jedne druge cinkarili, pokazivali kako se obrađuje novinarka koju se prati čak i kada ide ginekologu, dokazivali vještine brzog transkribiranja telefonskog prisluškivanja, prerušavanja i ispitivanja potencijalnih izvora informacija a, osim toga bi pjevali, plesali, kuhali i pozirali odjeveni samo u tange.

Pobijedio bi špiclov koji bi dokazao da je najbedastiji ali da nije tako zakinut kada je o plesu i pjesmi riječ, odnosno da ima najljepšu guzu jer bi ovaj show bio politički korektan i imao žiri sastavljen od pedera i ne bi, za razliku od RTL-ova kviza Veto u kojem je voditelj Neno (who the fuck is Neno) Pavinčić pokazao posebnu potrebu objasniti da nije homoseksualac, imao homofobne ispade.

Bojim se, ipak, da moja ideja neće proći. Iz više razloga. Pobunilo bi se vodstvo Hrvatskog novinarskog društva koje se je naučilo i podržava miran suživot kvalitetnih novinara i onih koji trčkaraju od špiclova do špiclova. Političke bi stranke mogle na temelju viđenog prionuti ozbiljnom poslu elaboriranja toliko potrebnog zakona o lustraciji a što bi pokrenuo pravi lov na susjede udbaše, SIS-ovce i slične poznavatelje naših utroba s nesagledivim lošim posljedicama po mentalnom zdravlju nacije kada smo se već naučili na to da nam špijuni budu i simpatični susjedi. Crkva bi dobila još jedan motiv da harangira protiv onih koji svoj kruh zarađuju i nedjeljom. Znate ono: neprijatelj nikad ne odmara a špijuni rade i nedjeljom, čak i kada nastupaju na malim ekranima.

Emisija ne bi prošla i zbog nečeg puno važnijeg, a što se vidjelo i po slabom telefoniranju u Stankovićevoj emisiji. Ljudima je pun kufer hrvatskih špiclova. Kad ih je u vladinim strukturama, u bankama, medijima, u istom haustoru ma, na svakom koraku, zašto bi ih još gledali i na telki?

Drago Pilsel

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije