54.167.196.208 US
 

Komentar Drage Pilsela: Istina kao domoljubni zadatak

Piše:
petak, 9.7.2004. 08:46
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

POTPREDSJEDNIK Vlade Andrija Hebrang u Hrvatskom je saboru rekao neistinu kada je iznio podatak da je u ratu "ubijeno 7183 hrvatskih i 162 srpska civila". Reagirao je predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) Žarko Puhovski ustvrdivši da je Hebrang "time  pokazao i zabrinjavajući nedostatak elementarne pristojnosti  koji državnom dužnosniku dopušta govoriti o etničkim "omjerima" među hrvatskim državljanima, civilnim žrtvama rata".

Puhovski je dodao da je prema podacima koje je skupio i objavio HHO, broj žrtava među civilima srpskog etničkog podrijetla višestruko veći,  oko šest puta, odnosno da je broj civilnih žrtava srpskog etničkog podrijetla oko 900. Također je ustvrdio da je i broj stradalih hrvatskih civila veći od onog koji je naveo potpredsjednik Hebrang, no, odgovorio je da ne zna koliko veći.

Sanaderova je Vlada prepuna floskula kako treba obraniti istinu o Domovinskome ratu. Može li se braniti ta istina iskrivljavanjem broja žrtava? Ne. Ali se svejedno to radi, dapače, u kontekstu nekakvog širenja istine o Hrvatskoj jer HDZ-ovski ideolozi ne odustaju od toga da manipuliraju Domovinskim ratom kako bi se zajednički gradio pozitivan imidž Hrvatske u svijetu. Koješta!

Strategija "širenja istine o Hrvatskoj" malo pomalo je dovela do poražavajućih situacija: do gotovo potpune kontrole medija u devedesetima, a sada i do procesa u koji HDZ ulaže sav napor, a to je do kontrole svih poluga vlasti.

Hebrang bi želio da se vratimo odakle smo se jedva iskoprcali: do kolektivne paranoje: građani, ne zaboravimo, bili su izmučeni strahom, gubicima bližnjih, siromaštvom, neizvjesnošću, informacijskom blokadom, ratnim strahotama, nadirućim kaosom. Totalitarni je mentalitet osvajao sve više glava, širili su se kolektivizam i konformizam, redali su se grubi prekršaju, korupcija, teške povrede ljudskih prava.

S vrha vlasti se promovirala povreda temeljnih demokratskih načela, prozivali su se narodni neprijatelji, provodio se administrativni teror, izmišljale su se nove povijesne činjenice, ukratko, laž se bila instalirala i kraljevala je.

Sve se to odjednom kao šamar vraća kada Hebrang tako grubo izvrće činjenice i kada vrijeđa žrtve rata. Kada ih križa. Hebrang zamjenjuje teror sjećanja novim terorom - teror zaborava.

Ali Hebrang čini i nešto puno strašnije: on niječe ljudsku vrijednost mnogih naših žrtvovanih sugrađanki i sugrađana. On se ruga i nama novinarima kojima je zadatak, kako piše Inoslav Bešker u upravo promoviranoj knjizi o istraživačkom novinarstvu, ostati vjerni istini jer je odnos spram nje ključno etičko pitanje svakog novinarstva.

Teško da se drugačije može pomoći žrtvama, pa tako i novinarskoj istini, to jest nama samima, ako se ne dohvatimo posla istraživanja istine o Domovinskome ratu, to jest, ako ne odlučimo poraditi na svojemu moralnome dignitetu i integritetu.

Istraživačko novinarstvo mora, još više od drugih, držati se činjenica, izložiti ih i analizirati. Odgovornost, ono što nedostaje ministru Hebrangu, traži od nas da se primimo posla koji će prekinuti začarani krug mitologizacije rata. Svaka žrtva zaslužuje spomen i priznanje. Bez toga se neće ostvariti ni drugi važan zadatak kojeg potpredsjednik Vlade opasno ugrožava, a to je odgoj za ljudska prava i za mir.

Svi mi moramo razumjeti narav, uzroke i ulogu sukoba, nasilja i rata u povijesti i u našoj kulturi. To je prvi korak prema važnom cilju vježbanja nenasilnog djelovanja i ukidanja svih vrsta predrasuda.

Nosioci pomirenja smo svi: naučna elita, novinari, političari, pedagozi, zdravstveni radnici, aktivisti u nevladinim organizacijama, predstavnici vjerskih zajednica, roditelji i drugi. Neophodno je da sve nas zanima istina. Da potragu za istinom označimo toliko obezvrijeđen govor o domoljublju. Autocesta kojom valja ići ima tri dionice: istina, odgovornost, pomirenje. Hebrang je odletio u provaliju već na prvome zavoju.

Drago Pilsel

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije