Komentar Drage Pilsela: Jesmo li imuni na rasizam?

PREDSJEDNIK Saborskog odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, sociolog Furio Radin smatra kako i Hrvatskoj prijeti opasnost od rasizma protiv Arapa i klasičnog antisemitizma kao reakcije na ponašanje države Izrael prema Palestincima.

To je rečeno na okruglom stolu Centra za ljudska prava u Zagrebu ove srijede. Raspravljalo se o tome kako se oduprijeti govoru mržnje i rasno motiviranome nasilju. Bilo je riječi o potrebi adekvatnog odgoja, o tome kakve su uopće društvene reakcije na nasilje, pa i verbalno, koje je rasno motivirano i o sankcijama ili ograničenjima koja bi trebale postojati.

Spomenuta je i potreba zabrane nekih simbola i o promašenosti takve ideje. Naravno, uvijek je važno pitanje konteksta jer, na primjer, kako opravdati zabranu kukastog križa kojeg, doduše, gotovo automatski povezujemo s nacionalsocijalizmom Adolfa Hitlera, masovnim uništenjem Židova i slično, kada taj simbol nalazimo u indologiji i u drugim pretkršćanskim kulturama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HHO-a Žarko Puhovski je problematizirao tu temu izjavom koja je sama po sebi kontroverzna. Rekao je: "ako je zabranjeno imati nacističke znakove, što je onda s petokrakom zvijezdom pod kojom je objektivno ubijeno više ljudi?"

A tema je kontroverzna, kažem, jer ne bi bilo teško stići do dokaza da je puno više ljudi direktno umoreno ili stradalo pod petokrakom nego pod kukastim križem (pogotovo ako zločinima Staljina u Sibiru, na primjer, dodajemo enormne brojke stradalih Kineza i mnogih drugih svugdje gdje se širio socijalistički ili komunistički lager).

Ali isto tako treba reći da ta zvijezda petokraka drugačije izgleda na kapi hvarskog partizana koji se 1941. bori protiv talijanskog okupatora, bitno drugačije na kapi latinoameričkog kubanskog revolucionara Argentinca Ernesta Che Guevare, a svakako drugačije na Staljinovoj kapi.

Kukasti križ, međutim, na svakoj kapi, čini mi se, djeluje na isto mračan način. Uostalom, da je iznimno važno pitanje konteksta govori to da, iz perspektive moderne liberalne demokracije, ključne ideje nacionalsocijalizma ne prolaze jer su odbačene kao negacija civilizacije koja ne prihvaća superiornost neke rase nad drugom, dok ključne ideje socijalizma, koje su izrođene u staljinizmu, ipak prolaze i smatraju se legalnima.

U tom smislu, petokraka, kao simbol, nekima izgleda humaniji, iako su pod tom zvijezdom učinjeni strašni zločini, pa i u Hrvatskoj.

E sad, kakve to ima veze sa opasnošću da nas zapljusnu rasizam ili antisemitizam, kako upozorava zastupnik Radin? Vrlo jednostavno. Ksenofobija je društvena pojava ili bolest koja jako dugo pati ljudski rod, a pritom mutira i prilagođava se.

Zato ne treba isključivati da oni koji danas šire govor mržnje i veličaju nekadašnje progone, recimo onih koji su na kapi nosili petokraku od strane onih koji su nosili stilizirano slovo u dok su im pravi ideolozi nosili kukasti križ, lako mogu ustupiti prostor onima koji će skandirati "ubi, ubi, ubi, Arapa" ili, jer se i to kod nas već čulo (i dogodilo), "spali, spali, spali Židova".

Drago Pilsel

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara