54.81.78.135 US
 

Komentar Drage Pilsela: Joga, unatoč zatucanim katolicima

Piše:
četvrtak, 6.5.2004. 09:02
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

INDIJSKI duhovni učitelj i tvorac sustava Joga u svakodnevnom životu, Mahamandaleshwar Paramhans Swami Maheshwarananda, poznatiji kao Svamiđi, stigao je u još jedan posjet Hrvatskoj gdje će se predavanjima i seminarima pridružiti proslavi 20. obljetnice organiziranog vježbanja joge u Hrvatskoj. Večeras će u hotelu "Sheraton" sudjelovati u središnjoj svečanoj akademiji proslave dva desetljeća joge u Hrvatskoj.

Od ostalih aktivnosti visokoga gosta mogu se istaknuti otvaranje multikulturalnog centra u zagrebačkom naselju Jarun u petak, 7. svibnja a, zatim, do nedjelje, u Čakovcu, njegovo predvođenje međunarodnog seminara joge. Više informacija možete dobiti u sjedištu Društva za promicanje Joge u svakodnevnom životu (u Zagrebu) na telefone: 4812 624 i 4813 527.

"Ljudi u Hrvatskoj sve više traže duhovnu dimenziju te stoga i često dolazim", izjavio je Svamiđi po slijetanju u zagrebačku zračnu luku Pleso.

Upitan da iznese svoje viđenje globalizacijskih procesa, Svamiđi je ustvrdio kako za globalizaciju postoje gospodarski razlozi te da ona istodobno potpomaže multikulturalnosti i približavanju ljudi. I neka ta izjava bude povod za ovaj komentar.

Svamiđi, rođen 1945., došao je iz rodnog Radžasthana u Indiji u Europu prije 30 godina gdje je razvio sustav joge za svakoga. Priznat je po zalaganju za snošljivost, mir, zaštitu ljudskih prava i okoliša, spoznaju Boga i poštivanje života, a za jednog od boravaka u Hrvatskoj predsjednik države Stjepan Mesić odlikovao ga je za dugogodišnji humanitarni rad Odličjem reda Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske.

Kao što je vjerojatno mnogima poznato Svamiđi i njegovi suradnici u Hrvatskoj su prošle godine bili meta netolerantnih napada od strane fundamentalistički nastrojenih hrvatskih biskupa i mnoštvo zatucanih katolika kao i članova, odnosno predstavnika, nekih manjinskih vjerskih zajednica koji ne razumiju narav i duh hrvatskog Ustava koji priznaje ravnopravnost svjetonazora, religijsku slobodu i jednaki položaj svih vjerskih zajednica odnosno udruga pred zakonom.

Unatoč njima, ljubitelji joge nastavljaju promicati tu drevnu i vrlo zdravu aktivnost te, pomoću nje, osobno rasti. I hvala Bogu da je tako, da uskogrudnost nije potisnula zagovaratelje multikulturalnosti i bogatstva naših različitosti.

Mislim da se trebamo odužiti Svamiđiju i svima onima koji su mu pomogli da se u Hrvatskoj, ali i šire, pomoću sustava Joga u svakodnevnom životu, nemjerljivo i trajno razvijaju ekološka svijest, mir i tolerancija među kulturama, nacijama i religijama svijeta i to kroz sljedeća područja:

- razvoj i očuvanje ljudskih prava putem osvještavanja o ljudskim kvalitetama i vrijednostima;
- zaštita prava manjina;
- briga i pomoć žrtvama rata;
- propagiranje ideje svjetskog mira kroz obrazovanje,
- osvještavanje i praktične programe;
- briga i pomoć ugroženima od ekoloških katastrofa;
- pomoć stanovništvu u sušnim područjima; direktna zaštita okoliša;
- programi međureligijskih dijaloga;
- programi međukulturalne i međunacionalne tolerancije;
- zaštita prava životinja i očuvanje izumirujućih vrsta.

Kako je naglasio predsjednik Mesić prilikom odlikovanja našega dragoga gosta, primjenjujući ove programe u Republici Hrvatskoj, Svamiđi je promovirao našu domovinu u zemlje naprednoga svijeta. Hvala mu zbog svega toga. Neka je mir s njim, sa svim njegovim suradnicima i vježbačima joge, bez obzira na njihov svjetonazor, neka je mir svima onima opterećenima u duhu ili u tijelu, a posebno neka je mir onima koji pate od raznih oblika ksenofobije i netolerancije.

Drago Pilsel 

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije