54.158.219.248 US
 

Komentar Drage Pilsela: Poučak Mooreove nagrade

Piše:
ponedjeljak, 24.5.2004. 08:13
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PAPA Ivan Pavao II. se u nedjelju tijekom uobičajene molitve na Trgu sv. Petra založio da mediji uvijek poštuju istinu, a javne ustanove pozvao da donesu pravila koja bi to zakonski osigurala.

Dakako. Treba stati na kraj neodgovornom ponašanju onih medija koji plasiraju izmišljotine. Ne samo protiv dostojanstva obitelji za koju se ove godine Papa posebno zalaže u poruci povodom Svjetskog dana sredstava društvene komunikacije, nego i protiv same naravi novinarstva odnosno društvenih komunikacija.

Bilo bi više nego dobro kada bi se Papu konačno poslušalo na Kaptolu, kada bi zagrebački nadbiskup pokazao malo dosljednosti i, ako mu je već toliko stalo prozivati svjetovne medije zbog navodne neetičnosti, zavirio malo bolje na stranicama katoličkog tjednika (za kojeg, nota bene, i odgovara) i shvatio da se u Glasu Koncila sistematski  cenzurira, izmišljaju neprijatelji i promoviraju stavovi koji nisu ni koncilski ni dijaloški.

Naime, u tom listu ne prestaje hrvatovanje i ksenofobijsko egzaltiranje hrvatskog naroda u režiji urednika Ivana Miklenića i komentatora poput Tomislava Vukovića (skriven iza pseudonima Stipana Bunjevca) ili komentatorice, doduše umjerenije od prethodnoga, stanovite Đurđice Lieb.

Samo za primjer, potonja naziva hrvatske književnice Slavenku Drakulić i Dubravku Ugrešić širiteljicama granice mržnje, sljedbenicama JNA, ukratko, surogatima za istinske vrijednosti.

Ali, tko zna, možda kardinal Bozanić baš misli kao ova katolička novinarka, pa se tomu da Papa bude shvaćen na Kaptolu naivno nadam.

Ali ima utjehe. Ako ga već neće poslušati naši hrvatski crkveni pismoznanci, Papu kao da se odlučio vjerno tumačiti Američki redatelj Michael Moore koji je na filmskom festival u Cannesu dobio najveću nagradu svjetske kinematografije za film Fahrenheit 9/11 kojim osuđuje Bushov rat u Iraku i govori o lažima i naličju američke politike.
 
Dakle, nagradu je dobio umjetnik koji, kako želi Ivan Pavao II. poštuje život, istinu i temeljne ljudske vrijednosti. Moore je rekao novinarima iz cijelog svijeta da se želi pobrinuti za to da oni koji su izgubili život u Iraku nisu umrli uzalud, a predsjednika Busha je oslikao kao politički nekompetentnog lakrdijaša.

Kao da je Papin osobni poštar, Moore bi trebao biti primljen i kod nas, u crkvenim i drugim krugovima, jer o etici je riječ.

Da, Papa je u pravu. Suočeni smo s potrebom vraćanja digniteta jednoj ne malim dijelom i kompromitiranoj profesiji (puno je medija u SAD-u u tome posrnulo). Treba se vratiti ključnim načelima slobodnog novinarstva koja omogućuju da bude nezaobilazan faktor u izgrađivanju demokracije u društvu.

Kulturi laži treba suprotstavljati kulturu istine i života. Istina tu ne znači tek puku točnost, suglasnost. Ona nije nešto što se može konstruirati i čime se može manipulirati. Ondje gdje nelogične sheme djelovanja više ne obuhvaćaju življenu stvarnost, tamo se javlja potreba za obrazlaganjem, za utemeljenjem.

Novinar ne smije pitanje istine ostaviti otvorenim. On stoji pod pritiskom da se suoči s njome. Tako novinarstvo nije tek puko skupljanje podataka, nego kritičko propitkivanje stvarnosti.

Nama je valjda jasno da novinarstvo, ako se više ne da razlikovati od organizirane laži, predstavlja zločin. Pred novinarima, zato, stoji odgovornost da se razračunaju sa unutrašnjim slabostima koje kompromitiraju novinarske standarde, kao i da primijene načela raznolikosti i pluralizma na svim nivoima.

Ljudi, svi mi, daleko smo od savršenstva: dobri su nemoćni, moćni su bez dobrote, mudri su ravnodušni, a onima koji misle da vole - nedostaje mudrosti.

Ali pred sobom imamo otvorenu mogućnost da preuzmemo nevolju rekonstruiranja uvjeta, intelektualne, društvene ili vjerske klime nekog, ako ne baš idealnog, onda svakako boljeg vremena i mjesta gdje bismo se željeli, kao pojedinci i društvo, naći.

Dame i gospodo, kolegice i kolege, izvolite zauzeti svoja mjesta kao što je to učinio Michael Moore.

Drago Pilsel

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije