54.81.166.196 US
 

Komentar Drage Pilsela: Razočaranje na Mirogoju

Piše:
ponedjeljak, 19.4.2004. 07:38
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

JUČER je obilježen Jom ha-Šoa, dan sjećanja na genocid nad šest milijuna nedužnih Židova, žrtava nacističke strahovlade uoči i tijekom Drugoga svjetskog rata. Njihovo se stradanje naziva i holokaust.
 
Kako je rekao predsjednik Židovske općine na centralnoj i tradicionalnoj  komemoraciji kod spomenika Mojsiju na zagrebačkom groblju Mirogoj, holokaust nije bio samo apsolutno najveća tragedija u povijesti Židova, nego slom liberalne i građanske kulture, posebno na tlu našega kontinenta. Bio je to pad u barbarstvo od kojeg se naša civilizacija oporavlja do danas.

Kraus je, s pravom, konstatirao da se odnos prema holokaustu izmijenio. Konferencija o holokaustu održana u Stockholmu 2000. godine definitivno je potvrdila da Šoah nije samo židovska tragedija, nego i veliki ponor čovječanstva, a osobito Europe.

Odnos prema holokaustu se izmijenio i u Hrvatskoj. Nakon odlučnih poteza predsjednika Stjepana Mesića koji je osudio sudjelovanje Hrvata u genocidu nad Židovima, kako u Jasenovcu, tako i prilikom njegove posjete Izraelu, hrvatski su građani konačno doživjeli i jasnu osudu zločinačkog ustaškog režima i tzv. Nezavisne države Hrvatske, kvislinške tvorevine koja je dala smaknuti 80 posto Židova s tadašnjeg njenog teritorija, od strane vođe HDZ-a, u nastupu Ive Sanadera tijekom nedavne posjete premijera jasenovačkom memorijalnom centru.
 
Kraus je zatim upozorio na porast antisemitizma, osobito u Europi. Taj novi val antisemitizma, rekao je, određen je i anti-izraelizmom, koji jača u islamsko-arapskom svijetu i širi se Europom. Javljaju se nova tumačenja. Tako se tradicionalni antisemitizam, koji je kulminirao holokaustom, tumači kao lišavanje Židova - pojedinca prava na život, a anti-izraelizam kao lišavanje Izraela prava na postojanje u svjetskoj zajednici država. Kako god bilo, zaključio je gospodin Kraus, ponovno smo suočeni s prijetnjama koje smo smatrali da pripadaju prošlosti.

Iako je osudio svaki terorizam, u kojem se god obliku javlja, predsjednik Židovske općine je relativizirao odgovornost izraelskog državnog vodstva za pojavu anti-izraelizma. Rekao je samo to da budućnost Izraela vidi u uzajamnom poštovanju, u realističnoj procjeni mogućnosti suživota i u iskrenom pridržavanju sporazuma.

Malo sam razočaran. Iskreno sam očekivao da svoj glas pridruži i onih hrvatskim Židovima koji jasno govore da je i politika izraelskog premijera Ariela Sharona izvor anti-izraelskih ispada. Mislim da se otpori Sharonu ne mogu općenito smatrati oblicima antisemitizma. Optuživati svakog koji kritizira poteze države Izrael za antisemitizam jest kao prozivati svakog koji je ustao protiv Tuđmana i njegove promašene politike za anti-hrvatstvo i za izdaju domovine.

Stoga, židovsko bi vodstvo u Hrvatskoj trebalo pokazivati veću dozu samokritičnosti i korektnosti. Naprosto se ne može ignorirati da iz cijeloga svijeta stižu osude još jednog izraelskog zločinačkog čina, atentata na čelnika Hamasa Abdela Aziza Mohammeda al-Rantissija. Koliko god imali pravo osuđivati Hamasove terorističke činove, izraelske vlasti ruše principe međunarodnog prava, same promoviraju terorizam i izazivaju novi val nasilja i ekstremizma na Bliskom istoku ali i drugdje s nesagledivim posljedicama.

Iskreni mirotvorci moraju osuditi svaki oblik netrpeljivosti, u ovom slučaju, kako prema Židovima, tako i prema Arapima. Mirotvorstvo traži dosljednost. Ljudska prava ne mogu biti selektivna. Ona su univerzalna. Ako je gospodin Kraus (s potpunim pravom) imao potrebu istaknuti kako se holokaust dogodio i zbog stoljetnog antisemitizma među kršćanima, a posebno među katolicima, trebao je, barem biranim diplomatskim riječima, dati do znanja da se državni terorizam, brutalnost i divljaštvo za koje se zalaže Izraelska vlada sasvim dobro uklapa s divljaštvom i brutalnošću ekstremnih arapskih organizacija.

Drago Pilsel

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije