54.81.116.187 US
 

Komentar Drage Pilsela: Trebao je platiti HND

Piše:
srijeda, 21.7.2004. 11:55
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

AKO JE netko trebao platiti kaznu od 12.600 kuna kako bi se spriječio odlazak bivšeg urednika Novog brodskog lista Miroslava Jurića u zatvor onda je to trebalo biti Hrvatsko novinarsko društvo. Ovako, budući se vjeruje da je kaznu platila ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt (ona odbija to priznati ali je izrazila spremnost da plati iz osobnih sredstava), u pravu je predsjednik Udruge hrvatskih sudaca, Vladimir Gredelj, koji smatra da je ministrica "grubo pogriješila".

Njen postupak je suprotan Ustavu i zakonima RH, svrsi kažnjavanja i konačno želji samog Miroslava Jurića, kazao je Gredelj. Dodao je da je ministrica plaćanjem kazne "osokolila građanski neposluh" te da je trebala poštivati želju novinara da odlaskom u zatvor, umjesto plaćanja kazne, izrazi stav spram sudske odluke.

U pravu je i Vjesnikov komentator Vlado Rajić koji je napisao da je ministrica relativizirala liniju između privatnog stava i službene dužnosti, i to do granice uličnog dobacivanja "pa imam i ja dva računa za grijanje, hoćete li i meni to platiti". Očito da ministrica Škare Ožbolt nije svjesna da svojom demagoškom gestom čini nepravdu svima onima koji su se našli, nalaze se ili će se naći u položaju sličnom brodskoga novinara, a neće imati nekoga u vlasti koji će se htjeti praviti važnim pred medijima.

Ono što je ipak dobro u cijelom slučaju jest da se netko u vlasti konačno pokrenuo s mrtve točke i shvatio da Hrvatskoj ne koristi imati zatvorene novinare. Pogotovo što je novinar Jurić imao pravo pobuniti se protiv presude jer nije bio kriv, odnosno jer su tužitelji trebali tužiti tjednik Imperijal iz kojeg je prenesen sporni tekst.
 
Loše je to što Novinarsko društvo opet nije znalo postupiti. Nije znalo iskoristiti činjenicu da je preneseni tekst iz Imperijala dobio kaznenu dimenziju, a original je prošao bez toga. Niti činjenicu da je Novi brodski list lokalno izdanje s čitateljskom publikom koja je više zaboljela županijskog suca Mirka Svirčevića i županijskog tužitelja Stjepana Haramusteka, kao tužitelje.

Tko "šiša" čitatelje u Zagrebu, pomislili su možda tužitelji, kaznit ćemo publiku u Brodu i onoga tko joj je podastro inkriminirani članak. Pravno, tužitelji mogu učiniti što hoće, ali suci ne mogu.
Tko je oklevetao, ako jest, Svirčevića i Haramusteka? Imperijal! Šireći publiku skromnoga tabloida iz metropole i na lokalne čitatelje, Jurić i njegov Novi brodski list počinili su grijeh koji ne poznaje Zakon o javnom informiranju, "novinarski zakon" koji je, uz kaznene paragrafe, također trebalo primijeniti, tumači kolega Rajić.

Svjedočili smo, dakle, jednoj velikoj paradi (čak je osnovan Stožer za svečani ispraćaj Miroslava Jurića!) u kojoj je malo tko znao što zaista radi, osim možda oni koji su se pred požeškim zatvorom našli kao izvjestitelji.

A da bi slika hrvatske gluposti bila potpuna još bi se trebalo dogoditi da nitko od Jurićevih kolega ne krene propitkivati navode iz inkriminiranog članka pa da se sazna ono jedino što je ovdje važno: jesu li županijski sudac Mirko Svirčević i županijski tužitelj Stjepan Haramustek, časni ljudi ili, kako misli Jurčić, korumpirane osobe?

Bit će, nadam se, još riječi o ovom slučaju. Nego, sada kada je ipak izvan zatvora, želi li možda Jurić kome ispričati sve što zna o korupciji u Slavonskome brodu? Eto, rado ću mu pomoći, a ovdje na Indexovim stranicama ima prostora koliko god treba. Što će vama, kolega, Imperijal. Nemojte da vas, a više niste mladić, učimo pravila našega zanata. Dajte, recite, što zaista znate o brodskim prljavštinama?

Drago Pilsel

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije