54.224.108.85 US
 

Konferencija okupila preko 300 gradonačelnika, načelnika općina i konzultanata lokalne samouprave

Piše:
petak, 14.5.2004. 19:29
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

U PETAK, 14. svibnja 2004. u Hotelu Sheraton u Zagrebu održana je konferencija pod nazivom Suvremeno upravljanje lokalnom samoupravom, prigodom koje je svečano otvoren Program sufinanciranja konzultantskih usluga usmjerenih na uvođenje suvremenih sustava javne uprave u jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj.

Konferenciji je prisustvovalo preko 300 predstavnika gradova i općina, te konzultanata za lokalnu samoupravu. Skupu su se obratili i Antun Palarić, državni tajnik pri Središnjem državnom uredu za upravu, i Zvonimir Mršić, predsjednik saborskog Odbora za lokalnu i regionalnu samoupravu.  Program je dio Projekta reforme lokalne samouprave Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

«USAID-ov Projekt reforme lokalne samouprave, kojeg provodi The Urban Institute, već niz godina pruža potporu strateškoj reformi jačanja sektora lokalne samouprave u Hrvatskoj. Cilj ovog projekta je povećati sposobnost lokalnih samouprava da bolje upravljaju svojim resursima i učinkovitije izlaze u susret potrebama svojih građana, te na taj način ispune neke od bitnih pretpostavki za pridruživanje RH Europskoj Uniji», istaknuo je u svom pozdravnom govoru William Jeffers, direktor Misije USAID-a u Hrvatskoj.

Nedavno završena početna faza ovog projekta je u gradovima Bjelovaru, Crikvenici, Osijeku, Rijeci i Varaždinu predstavila pet modela javne uprave, prilagođenih hrvatskim prilikama. Ti modeli predstavljaju konkretne korake i metodologiju koja jedinicama lokalne samouprave pomaže da bolje upravljaju vlastitim financijama, imovinom, gospodarskim razvojem, te da uvedu informatizaciju i otvore proces odlučivanja prema građanima. 

Državni tajnik pri Središnjem državnom uredu za upravu, Antun Palarić, naglasio je da su također u tijeku i značajne promjene zakonodavnog okvira o lokalnoj samoupravi i upravi. Vlada RH podržava prijedlog reforme lokalne samouprave i decentralizacije državne vlasti, odnosno prenošenja većih ovlasti s državne na lokalnu razinu. «Očekivani rezultat decentralizacije je taj da bi se lokalno izabranim predstavnicima dala veća ovlast u donošenju odluka od važnosti za lokalnu zajednicu, kao i pripadajuća sredstva za provođenje tih odluka, te da bi oni ujedno bili odgovorni za rezultate svojih odluka prema svojim biračkim tijelima», rekao je u svom izlaganju Palarić.

Zvonimir Mršić, predsjednik Saborskog Odbora za lokalnu i regionalnu samoupravu, nadovezao se na Palarićeve riječi i naglasio kako bi, kada je riječ o sastavljanju novog paketa zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, jedinice lokalne samouprave trebale biti te koje će preuzeti inicijativu i sugerirati središnjim državnim tijelima zakonska rješenja kojima bi se utjecalo na rješavanje problema s kojima se lokalna samouprava danas susreće.

Jedan od strateških partnera i sugovornika Projekta je i Savez Udruge gradova i Udruge općina, koji na državnoj razini zagovara prava i interese gradova i općina. Vladimir Štengl, predsjednik Saveza i gradonačelnik Grada Vukovara smatra USAID-ov Projekt bitnim preduvjetom ka ostvarivanju modernije i efikasnije lokalne samouprave, pogotovo u trenutku kad se Hrvatska kandidira za članstvo u Europskoj uniji.

Maris Mikelsons, direktor Projekta pri The Urban Instituteu osvrnuo se na dosadašnja iskustva u radu na Projektu i naveo neke od uspješnih primjera iz prakse. Jedan od tih primjera je svakako i Grad Glina, koji je u 2003. godini primijenio svih pet modela upravljanja lokalnom samoupravom: Gospodarski razvoj, Upravljanje imovinom, Upravljanje financijama, Informacijski menadžment (e-government) i Sudjelovanje građana.

Predstavnici javnog i privatnog sektora, te civilnog društva zajednički su izradili Strateški plan gospodarskog razvoja Grada Gline pri čemu je najveća pažnja usmjerena prema stvaranju lokalnog poslovnog okruženja unutar kojeg se lokalne poduzetnike podržava u njihovom djelovanju jer, po riječima gradonačelnika Gline Marka Sremića, «većina gospodarskog rasta i stvaranja novih radnih mjesta počinje od lokalnih poduzetnika koji stvaraju i proširuju lokalna poduzeća, što u konačnici privlači i vanjske ulagače».

Provedena je također i analiza postojećeg informatičkog i organizacijskog sustava, nabavljena je nova oprema (računala), postavljena lokalna mreža i pristup Internetu i instaliran unajmljeni web server. Jednako tako, svi unutarnji i vanjski korisnici bili su educirani o načinima korištenja novog informacijskog modela.

Velika pažnja pri provedbi modela ulaže se u sudjelovanje građana u procesu odlučivanja. Tako su, primjerice, u Gradu Glini uspješno provedene četiri aktivnosti čiji je cilj bila direktna komunikacija s građanima: tiskani su bilten i Vodič kroz gradsku upravu, proračun u malom, a provedeno je i anketiranje građana o radu Gradske uprave, gradskih ustanova i poduzeća, te što učiniti na poboljšanju istih. U sve je ove aktivnosti, pored timova neposredno zaduženih za realizaciju, bio uključen i širi krug građana: ulogu anketara uspješno su preuzeli učenici mjesne gimnazije, u distribuciju vodiča i biltena uključili su se učitelji i odgajatelji škola i vrtića, članovi mjesnih odbora, a dostavu u udaljena naselja s malim brojem domaćinstava volonterski je preuzeo vlasnik «trgovine na kotačima». 

Zbog velikog interesa jedinica lokalne samouprave za pružanjem podrške ove vrste, Projekt reforme lokalne samouprave je u 2003. godini obrazovao pet skupina konzultanata s ciljem stvaranja dovoljnog broja kadrova koji će biti u mogućnosti pružiti tehničku pomoć u provedbi spomenutih modela u većini od 560 postojećih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj. U istoj godini pokrenut je i Program sufinanciranja konzultantskih usluga kako bi se što većem broju zainteresiranih gradova, općina i županija omogućilo sudjelovanje u Projektu.

«Programom sufinanciranja želi se olakšati izgradnja jedinica lokalne samouprave u profesionalni servis za građane», naglasili su u svojoj prezentaciji Krzysztof Chmura, zamjenik direktora The Urban Institutea i Dario Runtić, administrator Programa sufinanciranja, «a da bi se to ostvarilo, USAID je pristao ponoviti Program sufinanciranja i u 2004. godini, te pružiti gotovo milijun USD pomoći gradovima i općinama u Hrvatskoj». 

Konzultanti koji su prošli obuku u sklopu Projekta, primjenjuju suvremene modele upravljanja lokalnom samoupravom u zainteresiranim gradovima i općinama. Projekt reforme lokalne samouprave kroz Program sufinanciranja subvencionira dio troškova rada konzultanata. 15. travnja ove godine konzultanti su osnovali Hrvatsku udrugu konzultanata lokalne i regionalne samouprave (HUKON), čiji je predsjednik Marijan Đurek, gradonačelnik Grada Zlatara. Cilj HUKON-a je promocija zajedničkih interesa konzultanata i lokalne samouprave i to kroz razvijanje i održavanje konzultantskih usluga na najvišoj razini u temama bitnim za lokalnu samoupravu.

Do danas je u Programu sufinanciranja sudjelovalo oko stotinjak jednica lokalne i regionalne samouprave, a ukupna vrijednog USAID-ovog Projekta reforme lokalne samouprave iznosi 19 milijuna USD.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije