54.161.45.156 US
 

Konstituirano programsko vijeće HRT-a na čelu sa Zdenkom Ljevakom

Piše:
petak, 14.11.2003. 14:57
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PROGRAMSKO vijeće HRT-a na današnjoj je konstituirajućoj sjednici za predsjednika izabralo Zdenka Ljevka, a za njegova zamjenika Danka Bljajića.

Predsjednik i dopredsjednik Programskog vijeća izabrani su tajnim glasovanjem 11 članova tog tijela.

Ljevkovi protukandidati za mjesto predsjednika bili su Hašim Bahtijari i Nada Gačešić-Livaković koja je, uz Nedjeljka Pintarića, bila i protukandidat za dopredsjednika.

Na svojoj prvoj sjednici članovi Programskog vijeća ždrijebom su odlučili kojih će šest članova u Vijeću provesti cijeli četverogodišnji mandat, a kojih će pet članova biti zamijenjeno nakon dvije godine.

Takav je postupak predviđen Zakonom o HRT-u, usvojenim u veljači ove godine, kojim je Programsko vijeće od 11 članova zamijenilo dosadašnje Vijeće HRT-a od 25 članova.

Četverogodišnji mandat tako su "izvukli" Hašim Bahtijari, Danko Bljajić, Nedjeljko Pintarić, Nada Gaćešić-Livaković, Jadranka Kolarević i Anja Šovagović-Despot, dok će nakon dvije godine Hrvatski sabor zamijeniti Suzanu Jašić, Željka Mavrovića, Slobodana Uzelca, Zdenka Ljevka i Antu Žužula.

Nakon dvosatne rasprave Programsko je vijeće usvojilo i svoj Pravilnik.

Umjesto dosadašnjeg Vijeća HRT-a od 25 članova, koje su imenovale institucije i nevladine udruge, članove Programskog vijeća imenovao je Sabor ne temelju javnog poziva institucijama, udrugama i građanima. Nakon višemjesečnog usuglašavanja parlamentarnih klubova, Sabor je 17. listopada imenovao članove Programskog vijeća. Vladajući zastupnički klubovi predložili su šest, a oporbeni pet članova.

Prema Zakonu o HRT-u, Programsko vijeće, uz Ravnateljstvo i Glavnog ravnatelja, upravlja nacionalnim radijom i televizijom.

Po provedenom javnom natječaju Vijeće bi trebalo imenovati glavnog ravnatelja HRT-a, ravnatelje Radija, Televizije i Glazbene proizvodnje, te direktore programa i glavne urednike informativnih programa radija i televizije. U nadležnosti Vijeća su i njihova razrješenja.

Kako se neslužbeno doznaje, Vijeće bi natječaje za čelnike nacionalnog radija i televizije moglo pokrenuti na svojoj trećoj sjednici, koja bi se mogla održati početkom iduće godine.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije