107.22.48.243 US
 

Konstituirano Vijeće Sustava muzeja Hrvatske

Piše:
srijeda, 29.1.2003. 17:39
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NA SJEDNICI u Muzejskom dokumentacijskom centru u Zagrebu danas je konstituirano Vijeće Sustava muzeja, u kojem su ravnatelji šest matičnih muzeja iz Zagreba: Muzeja za umjetnost i obrt, Arheološkog muzeja, Hrvatskoga povijesnog muzeja, Etnografskog muzeja, Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja i Tehničkog muzeja.

Obveza povezivanje muzeja u sustav muzeja Republike Hrvatske temelji se na Zakonu o muzejima, donesenom 1998. radi primjene jedinstvenog stručnog pristupa obavljanju muzejske djelatnosti.

Način i mjerila povezivanja muzeja u sustav muzeja utvrđena su Pravilnikom.

Muzeji se povezuju prema vrsti građe na dvije razine: za područje cijele države te za određeno područje.

Sustav muzeja sačinjava 140 hrvatskih muzeja s 1013 muzejskih zbirki, u kojima se nalazi oko 10 milijuna predmeta, o kojima skrbi 750 stručnih djelatnika.

Cilj matične djelatnosti je poboljšanje kvalitete djelovanja muzeja uspostavljanjem jedinstvenih standarda i normi za obavljanje muzejskih djelatnosti.

Poslovi koje matična djelatnost obuhvaća su: stručni nadzor nad radom muzeja, stručna pomoć, unaprjeđenje stručnog rada i usklađivanje rada unutar Sustava muzeja.

Zadaće novoutemeljenog Vijeća Sustava muzeja bit će promicanje ravnomjerne rasprostranjenosti muzeja, ustrojavanje razvojnih programa, promicanje mjera zaštite muzejske građe i muzejske dokumentacije te ustroj središnjih (regionalnih) čuvaonica, priopćeno je iz Muzejskoga dokumentacijskog centra u Zagrebu.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije