54.198.78.121 US
 

Kontić opovrgava tvrdnje iz obrazloženja koje je G. Granić dao za svoju ostavku

Piše:
subota, 18.10.2003. 13:53
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

REAGIRAJUĆI danas na objašnjenje koje je potpredsjednik Vlade Goran Granić dao jučer za svoju ostavku na dužnost predsjednika Savjeta za odnose sa Haaškim sudom, zastupnik Joško Kontić je ustvrdio da ne postoji ni jedna domaća niti međunarodna pravna norma koja bi bila povrijeđena provedbom zaključka Hrvatskog sabora o postupanju Vlade u vezi s dokumentima potrebnom za obranu haaških optuženika.

Sabor je jučer zaključkom obvezao Vladu da svim haaškim optuženicima ili osumnjičenicima i njihovim braniteljima osigura pravnu pomoć i pristup dokumentima potrebnim za obranu, a posebno se to odnosi na već dostavljene dokumente haaškom Tužiteljstvu.

"Granić navodi da ostavku podnosi zato što ga saborska odluka dovodi u situaciju da krši zakon. Takva tvrdnja je netočna jer ne postoji ni jedna domaća niti međunarodna pravna norma koja bi bila povrijeđena provedbom Zaključka Hrvatskog sabora. Taj Zaključak ničim nije protivan Ustavu RH, hrvatskim zakonima i aktima UN-a, uključujući Statut, Pravila i praksu Međunarodnog kaznenog suda (MKS)", kaže Kontić u pismenom reagiranju koje je danas dostavio Hini.

"Teza Granića da je protuzakonito dostavljati dokumentaciju odvjetnicima optuženika koji su nedostupni Sudu neodrživa je", kaže Kontić, "jer je upravo ova Vlada RH, odnosno njen Savjet kojemu je na čelu bio g. Granić tijekom 2000. i 2001. godine odvjetnicima optuženika koji su u to vrijeme bili nedostupni MKS-u omogućavala pristup dokumentima".

"Drugo, dostavljajući optužnicu protiv pokojnog generala Janka Bobetka njegovim odvjetnicima, Vlada RH je, bez obzira što ni oni nisu bili registrirani od strane MKS-a, priznala njihov legitimitet. Odvjetnici generala Gotovine imaju punomoć iste pravne valjanosti kao i odvjetnici generala Bobetka. To znači da Vlada RH od slučaja do slučaja postupa različito: kada hrvatskim generalima treba dostaviti dokumente ? optužnice onda priznaje njihove odvjetnike, a kada im treba dostaviti dokumente potrebne za obranu - ne!?"

"Treće, po kojoj to pravnoj logici odvjetnici osumnjičenika imaju pravo uvida u dokumentaciju, a odvjetnici optuženika nemaju", pita Kontić u pismenom reagiranju dostavljenom danas Hini.

Gospodin Granić je naveo i da će, ako se Zaključak Hrvatskoga sabora nađe pred Vladom glasovati protiv, kaže dalje Kontić i ocjenjuje da ta izjava dodatno dokazuje da se G. Granić pravno-proceduralno ne snalazi, jer Vlada ne može glasovati o odlukama Sabora, nego ih mora samo provoditi.

Kontić još jednom opovrgava tezu da se optužnica može mijenjati ili povući tek kada se optuženik pojavi pred Sudom, kojom se, kako ističe, sustavno obmanjuje hrvatska javnost. Takav stav suprotan je ne samo Pravilima nego i praksi MKS-a, kaže Kontić i navodi da je do sada povučeno 16 optužnica prije nego što su se optuženici pojavili pred Sudom, među kojima i protivi srpskog admirala Zeca koji je bio optužen za granatiranje Dubrovnika.

Jučerašnji zaključak Sabora, privaćen temeljem interpelacije o postupanju Vlade u slučaju umirovljenog generala Ante Gotovine koju je Kontić predložio u ime 55 zastupnika, podržali su svi oporbeni klubovi te HSS i LS, suzdržani su bili SDP i HNS, a protiv jedino Libra.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije