54.166.212.152 US
 

Korupcija - najveći hrvatski problem za ulazak u EU

Piše:
ponedjeljak, 5.12.2005. 13:05
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

POTPLAĆIVANJE sudaca, liječnika, podmićivanje političara, namještanje poslova, korumpirana lokalna samouprava, tajno financiranje stranaka, sve su to problemi koji muče našu zemlju, a za čije će rješenje Vlada što prije trebati pronaći rješenje.

Naime, već nakon Nove godine hrvatski pregovarači Europskoj komisiji trebaju predstaviti plan kako Vlada namjerava riješiti korupciju. U posljednjem svom izvještaju o napretku u Hrvatskoj, Europska komisija je korupciju na najvišim razinama i nefikasno sudstvo izdvojila kao najveće probleme u Hrvatskoj. Naglašeno je da će se pri pregovorima posebno na tome inzistirati, jer se efikasno pravosuđe u EU smatra glavnim jamcem ljudskih prava.

Komisija će našim pregovaračima regulativu iz područja sudstva objasniti u siječnju, dok će u veljači naša delegacija u Bruxellesu objasniti koliko je naše pravosuđe usklađeno s pravosudnim sustavom EU-a i kako ga namjerava reformirati. Za sada je jedino sigurno da će Europskoj komisiji biti predstavljen Nacionalni program za suzbijanje korupcije koji je trenutno na razmatranju u radnim tijelima Vlade, doznaje Jutarnji list.

Dokument je odgovor na zamjerke Europske komisije u hrvatskom pravosuđu, a da bi se proveo potrebno je donijeti niz novih zakona i bolnih političkih odluka. Nacionalni program polazi od korupcije u politici te naglašava netransparentno financiranje stranaka.

Program za suzbijanje korupcije predviđa donošenje zakona koji bi zabranjivao anonimne i gotovinske donacije, a ograničavao bi i broj donatora u jednoj godini te kontrolu donacija.

Dokumentom je predviđen plan suzbijanja korupcije u pravosuđu, za koje čak 80 posto u anketama ispitanih građana smatra da je najkorumpiranije u strukturama vlasti.

EK predlaže da se napravi konkretan akcijski plan čiju bi provedbu nadziralo posebno višeresorsko tijelo, te da se uz USKOK osnuje još jedno tijelo koje bi istraživalo slučajeve korupcije.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije