Kosovski radnici prosvjedovali zbog teškog socijalnog stanja

U organizaciji Unije neovisnih sindikata u srijedu je u Prištini održan masovni prosvjed nekoliko tisuća radnika iz svih krajeva Kosova koji zahtijevaju rad, socijalnu pravdu i sigurnost.

Prosvjednici su svoje zahtjeve za poboljšanjem materijalnog i društvenog položaja radnika uputili UNMIK-u i kosovskim institucijama i najavili nove prosvjede ako se ti zahtjevi ne ispune.

Čelnik Unije neovisnih sindikata Bahri Shabani rekao je da je sadašnje socijalno stanje neizdrživo i da većina radnika živi u krajnjem siromaštvu. Kritizirao je UNMIK jer nije ispunio obvezu iz Rezolucije UN-a koja se odnosi na gospodarski razvoj Kosovu. Kritika prosvjednika upućena je i parlamentu i vladi jer još nisu donijeli zakone o radu i pravima radnika.

Prosvjed je protekao mirno i bez incidenata, uz pojačane sigurnosne mjere, kako u samom gradu tako i na gradskim prilazima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izaslanstvo prosvjednika razgovaralo je sa zamjenikom civilnoga upravitelja UN-a na Kosovu Charlesom Brayshowom, od kojeg su, kako je rečeno, dobili uvjeravanja da će UNMIK raditi na ispunjenju

sindikalnih zahtjeva.

(Hina)xbb ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara