54.80.87.250 US
 

Kratka kronologija izbora u RH; izborna pravila

Piše:
ponedjeljak, 22.9.2003. 17:41
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NAJVIŠE vremena od raspisivanja do održavanja izbora do sada je u Hrvatskoj prošlo 1997., kada je kampanja za izbor zastupnika u Županijski dom te predstavnike u tijela lokalnih vlasti trajala čak 60 dana, podaci su Vladina Ureda za odnose s javnošću.

Odlukom tadašnje Vlade i predsjednika države dr. Franje Tuđmana izbori za Županijski dom i lokalni izbori raspisani su 12. veljače, a održani 13. travnja 1997.

Podatci su to kratke kronologije o izborima koju je priredio Vladin Ured, nakon što je premijer Ivica Račan danas i službeno najavio da će predsjedniku države biti predloženo da parlamentarni izbori budu održani 23. studenoga ove godine.

Prihvati li predsjednik Mesić prijedlog vladajuće koalicije i ovih dana raspiše parlamentarne izbore to bi mogli biti izbori s jednom od dužih izbornih kampanja.

Prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor predsjednik Republike Hrvatske raspisuje izbore za zastupnike i saziva Sabor na prvo zasjedanje.

Od dana raspisivanja, pa do dana izbora mora proteći najmanje 30 dana.

Izbori se provode na biračkim mjestima na području Hrvatske i u diplomatsko konzularnim predstavništvima RH.

U Sabor se 140 zastupnika bira tako da se područje RH podijeli na deset izbornih jedinica, te se u svakoj izbornoj jedinici na temelju lista bira po 14 zastupnika.

Birači koji nemaju prebivalište u RH biraju zastupnike na temelju lista s po 14 kandidata u posebnoj izbornoj jedinici.

Pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo birati ukupno osam zastupnika u posebnoj izbornoj jedinici koju čini čitavo područje RH.

Pravo na sudjelovanje u diobi zastupničkih mjesta u izbornoj jedinici ostvaruju liste koje na izborima dobiju najmanje pet posto važećih glasova birača.

Prema Ustavu Hrvatski sabor može imati najmanje 100, a najviše 160 zastupnika koji se na temelju općeg i jednakog biračkog prava biraju na četiri godine neposredno tajnim glasovanjem.

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor održavaju se najkasnije 60 dana nakon isteka mandata ili raspuštanja Sabora.

Zakonom je utvrđeno da se sredstva za troškove izbora osiguravaju u državnom proračunu. Rebalansom ovogodišnjeg Državnog proračuna za to je osigurano 70 milijuna kuna.

Zakon utvrđuje da pravo predlaganja stranačkih lista za izbor zastupnika u Sabor imaju sve političke stranke registrirane u RH na dan objave odluke o raspisivanju izbora u Narodnim novinama.

Listu za izbor zastupnika u Sabor može samostalno predložiti jedna politička stranka, te dvije ili više političkih stranaka (koalicijska lista).

Birači predlažu kandidacijske liste na temelju pravovaljano prikupljenih potpisa. Za pravovaljanost liste potrebno je prikupiti najmanje 500 potpisa birača.

Državno izborno povjerenstvo u roku od 48 sati od predaje mora utvrditi pravovaljanost lista i nakon toga objaviti ih u dnevnim novinama i na HRT-u.

Izborna promidžba počinje danom objave lista, a završava 24 sata prije dana održavanja izbora.

Na zadnjim izborima za Zastupnički dom Hrvatskog državnog sabora 3. siječnja 2000. za 151 mjesto natjecalo se oko četiri tisuće kandidata, a po prvi puta birani su čistim razmjernim sustavom. Samostalno su se natjecale tri političke stranke, bilo je 15 koalicija, oko 20 neovisnih lista, a za pet mjesta nacionalnih manjina natjecalo se 30 kandidata.

Najviše zastupnika 71 u Sabor je ušlo sa zajedničke liste SDP-a i HSLS-a, HDZ-u je pripalo 46 mandata, koaliciji HSS-a, LS-a, IDS-a, HNS-a i ASH 24, a koaliciji HSP-HKDU pet zastupničkih mandata.

Pet zastupnika dobili su pripadnici nacionalnih manjina.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije