Kreću škole nepušenja u dvadesetak gradova

PUŠAČI koji žele prestati pušiti, a istraživanja pokazuju da je takvih u Hrvatskoj 70 posto, ovih će dana moći besplatno upisati neku od 50 novih škola nepušenja u 23 hrvatska grada.

U odvikavanju od pušenja podučavat će ih liječnici i drugi stručnjaci koji su prošli edukaciju u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Osim u Zagrebu, gdje će raditi 18 škola nepušenja, takve će škole raditi pri domovima zdravlja ili u liječničkim ordinacijama u Slavonskom Brodu, Županji, Kutini, Zadru, Puli, Dubrovniku, Splitu, Koprivnici i drugim gradovima.

Sve informacije o upisu zainteresirani mogu dobiti na besplatni telefon akcije "Recite da nepušenju" 0800 200 037.

Prva tri mjeseca upisi će biti besplatni, jer će ih financirati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, a nakon toga će stajati 300 kuna, rekao je direktor Škole narodnog zdravlja Stipe Orešković.

Budući da se u svaku školu neće upisivati više od 15 pušača, odvikavanje od pušenja u iduća tri mjeseca može proći 2.500 osoba, a namjera je pokretača da se do kraja 2004. u cijeloj Hrvatskoj otvori 200 škola nepušenja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da su sve škole softverski umrežene, bit će redovito praćen njihov rad te vrednovani kvaliteta i uspješnost programa.

Orešković je također najavio izradu novog zakona o duhanskim proizvodima, o čemu je ovih dana odluku potpisao ministar zdravstva Andro Vlahušić.

U zakon bi trebale biti ugrađene okvirne odredbe o duhanu Ujedinjenih naroda, koje se odnose na prestanak oglašavanja duhanskih proizvoda, obvezu da se na kutije otisnu fotografije i upozorenje o štetnosti pušenja itd.

Povjerenstvo za borbu protiv pušenja pri Ministarstvu zdravstva, koje će raditi na novom zakonu, inzistirat će na povećanju cijena cigareta jer ona najizravnije djeluje na odluke o pušenju kod mladih i populacije lošeg imovnog stanja, rekao je Orešković.

U Hrvatskoj je, po provedenim istraživanjima, 2001. godine bilo 34 posto pušača, a 2002. njihov se broj smanjio na 28,6 posto.

Istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazalo je da Hrvatska u zadnjih nekoliko godina bilježi pad broja pušača u populaciji od 15 godina starosti s 24 na 17 posto.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara