54.144.14.134 US
 

Kronologija odnosa Hrvatske i EU

Piše:
utorak, 20.4.2004. 14:25
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKA će se u utorak, nakon što Europska komisija objavi svoj, prema svim najavama pozitivni avis o njezinoj kandidaturi za punopravno članstvo u Europskoj uniji, naći dosad najbliže ispunjavanju svog strateškog cilja ulaska u članstvo EU u sljedećem krugu proširenja.

Odnosi Zagreba i Bruxellesa do potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2001. nikada nisu bili institucionalizirani.

Europska unija je tijekom devedesetih godina, nakon raspada Jugoslavije s kojom je imala dogovoren program ekonomske suradnje, nastojala pronaći prikladnu dugoročnu vanjskopolitičku strategiju za razvijanje političkih, gospodarskih i institucionalnih odnosa s državama jugoistočne Europe.

Osobito je značajan bio doprinos Unije u dostavljanju humanitarne pomoći, te kroz aktivnosti Promatračke misije EZ.

Mogućnost uspostavljanja prvih institucionaliziranih odnosa RH i EU javio se kroz program Phare koji je međutim suspendiran nakon akcije Oluja.

Potom je uslijedilo nekoliko sušnih godina, sve do 1999. kada je započelo ponovno intenziviranje odnosa s Bruxellesom.

Komisija je te godine predložila stvaranje Procesa stabilizacije i pridruživanja za Albaniju, BiH, Hrvatsku, Makedoniju i SR Jugoslaviju, odnosno zemlje koje dotad nisu bile uključene u neki drugi mehanizam institucionalizacije odnosa.

U svibnju sljedeće godine Europska komisija izdaje pozitivan Izvještaj o izvedivosti o početku pregovora za SSP s Hrvatskom, a u studenom te godine, na Zagrebačkom summitu, počeli su pregovori između RH i EU o tom sporazumu.

Sporazum se potpisuje 29. listopada 2001. u Luxembourgu i njime Hrvatska postaje potencijalni kandidat. Hoće li postati i službeni kandidat trebalo bi se znati nakon sastanka Europskog vijeća EU-a 17. i 18. lipnja u Bruxellesu kada bi trebala biti donesena i konačna odluka o njezinom kandidatskom statusu i početku pregovora.

Istovremeno, nastavit će se i proces ratifikacije SSP-a u zemljama članicama, koji je došao gotovo do kraja. Od petnaest zemalja Europske unije dosad ga je ratificiralo 12. To nisu učinile Italija i Velika Britanija a u Nizozemskoj proces nije dovršen. Međutim, kako se bruxelleski krug kroz desetak dana povećava za deset zemalja, sve će one također morati ratificirati taj Sporazum.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije