54.198.122.70 US
 

Krpan: Bolnica Sv. Duh nema višak zaposlenih, ali će ih biti teško zadržati

Piše:
srijeda, 28.7.2004. 13:42
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

RAVNATELJ Opće bolnice Sveti Duh Dalibor Krpan kazao je danas kako smatra da ta bolnica nema višak zaposlenih, ali da sadašnji broj zaposlenika neće biti moguće zadržati uz postojeći ustroj bolnice i uz zadani financijski limit od 15,1 milijuna kuna mjesečno.

Krpan je, na konferenciji za novinare, ocijenio da bez radikalnog preustroja bolnica neće moći poslovati u zadanim gabaritima.

Da bi se poslovalo u zadanom okviru mjesečne troškove bolnice bi, po Krpanu, trebalo smanjiti za oko 3 milijuna kuna.

Ustvrdio je da se to ne može postići racionalizacijom tekućih izdataka, nego jedino na stavki za plaće.

Plaće pak nije moguće smanjivati, budući da su koeficijenti zadani Vladinom uredbom, pa je jedino što nam preostaje otpuštanje zaposlenih, iako ih u bolnici nema viška, kazao je.

Najavio je da će Uprava Ministarstvu zdravstva i gradu Zagrebu do rujna predložiti dva modela poslovanja - jedan koji uvažava struku i zahtijeva minimalno 16,4 milijuna kuna mjesečno, i drugi, matematički, koji će uvažavati zadane financijske okvire.

Dođe li do otpuštanja zaposlenih, bit će to isključivo politička odluka, a ne volja Uprave bolnice, tvrdi Krpan.

Naglasio je da, kao ravnatelj, neće potpisati ni jedan otkaz do konačne odluke mjerodavnih o ustroju bolnice.

Naveo je da je bolnica, od 1999. kontinuirano smanjivala broj zaposlenih, a odbacio je optužbe ministra zdravstva Andrije Hebranga da bi za otpuštanje zaposlenih bila kriva neracionalnost i nesposobnost Uprave.

"Ministar od mene traži da pretočim dvije litre tekućine u bocu od litre, što ne bi uspjelo i Davidu Coperfieldu", kazao je Krpan.

Opovrgnuo je Hebrangovu tvrdnju da je odlukom o privatizaciji Centra za dijalizu bolnica ostala bez zlatne koke, ističući da se u privatizaciju moralo ići zbog katastrofalne opreme, koja je svakodnevno prijetila incidentom.

Naglasio je da dijaliza bolnici nije donosila dobit, a na pitanje kakav je interes strateškog partnera u Centru za dijalizu, odgovorio je da je partner Centar opremio potpuno novim uređajima, kojima ne treba svakodnevni servis, te da je riječ o svjetskoj korporaciji, koja s dobavljačima posluje po povoljnijim uvjetima od onih koje je postizala bolnica.

"Partneru će se ulaganje dugoročno isplatiti, a pacijenti su, po istoj cijeni, dobili znatno bolju skrb", ističe Krpan.

Ustvrdio je i da bolnica Sveti Duh troši znatno manje od ostalih zagrebačkih bolnica, te da je Uprava, unatoč tomu, uspjela konsolidirati bolnicu i poboljšati zdravstvene standarde.


Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije