KWASNIEWSKI: FEDERALNA EUROPA ZA POLJSKU JE NEPRIHVATLJIVA

Federalna Europa "neprihvatljiva" je za Poljsku, iako ta zemlja želi da se poštuju odluke Sporazuma iz Nice potpisanog 2000. godine o budućem europskom ustavu, izjavio je u subotu u intervjuu za list Gazeta Wyborcza poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski. L

"Ne možemo prihvatiti koncept federalne Europe, jer smo previše privrženi vlastitoj državi. U potpunosti prihvaćamo EU takvu kakva je danas, takvu kakvoj smo se pridružili referendumom", rekao je poljski predsjednik, istaknuvši kako se zalaže za "jačanje zajedničkih aktivnosti", posebno na području poljoprivrede, vanjske politike i obrane.

Planom Europskog ustava, što ga je na posljednjem summitu EU-a u Solunu iznio Valery Giscard D'Estaing, predviđeno je poštivanje odluka iz Nice kada je riječ o podjeli glasova unutar Unije (više bi ih imale "velike" zemlje poput, primjerice, Njemačke ili Francuske, na štetu manjih zemalja s obzirom na broj stanovnika).

Konačna odluka o ustavu Europske unije koja će od 1. svibnja 2004. biti brojnija za 25 novih članica usvojit će se na međuvladinoj konferenciji koja će se održati u listopadu, a prisustvovat će joj i deset novih zemalja članica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Hina) mh dj

(Hina) mh

(Hina) mh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara