54.81.117.119 US
 

Lani manje prijavljenih, a više optuženih i osuđenih maloljetnika

Piše:
ponedjeljak, 17.3.2003. 14:31
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Državnom su odvjetništvu lani prijavljena 2.822 maloljetna počinitelja kaznenih djela, gotovo isto kao i godinu ranije, ali je porastao broj optuženih i osuđenih, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Broj prijavljenih maloljetnika neznatno je manji (0,8 posto) u odnosu na 2001. kada ih je prijavljeno 2.846.

Optuženo ih je 1.277 što je 12,7 posto više, a osuđeno 994 ili 12,4 posto više nego godinu ranije.

Podaci Zavoda temelje se na statističkim izvještajima državnih odvjetništava nakon konačnih odluka, te županijskih i općinskih sudova nakon pravomoćnih presuda, što znači da ne obuhvaćaju prijavljene maloljetnike za koje postupak još traje.

Kao i proteklih godina najviše maloljetnika prijavljeno je i osuđeno za imovinska kaznena djela, više od 50 posto. Slijede kaznena djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, opće sigurnosti ljudi i imovine i sigurnosti prometa, javnog reda, te protiv života i tijela. Iz statističkih podataka ne vidi se o kojim je konkretno djelima riječ.

Od 2.822 prijavljena maloljetnika Državna odvjetništva su za njih 700 podnijela prijedlog za izricanje sankcija, u 1.870 slučajeva postupak nije pokrenut iz razloga svrhovitosti, jer prijavljeno djelo nije kazneno ili je pak riječ o beznačajnom djelu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Tijekom tzv. pripremnog postupka 27 maloljetnika bilo je pod nadzorom centara za socijalnu skrb, a u ustanove socijalne skrbi privremeno je smješteno njih 32.

Sudovi su lani presudili u 1.277 slučajeva, od čega su u 994 maloljetnici proglašeni krivima, a u 283 slučajeva postupak je obustavljen.

Od osuđenih, osam je starijih maloljetnika (od 16 do 18 godina) kažnjeno zatvorom.

Najvećem broju maloljetnika (96,5 posto) izrečene su odgojne mjere, a u 27 slučajeva izrečena je uvjetna kazna maloljetničkog zatvora.

Odgojne mjere upozorenja, sudskog ukora, pojačanog nadzora i upućivanja u odgojne ustanove i zavode izrečene su za 359 mlađih maloljetnika (od 14 do 16 godina) i 600 starijih.

Sigurnosne mjere, kao što su obvezno psihijatrijsko liječenje, obvezno liječenje od ovisnosti ili zabrana upravljanja motornim vozilom, "zaradilo" je 66 maloljetnika.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije