54.92.173.9 US
 

Leko: Zadaća Povjerenstva nije represivna

Piše:
srijeda, 31.1.2007. 03:32
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PREDSJEDNIK Saborskog povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, Josip Leko, ne smatra da je zakonski predviđena kazna (od tri do pet tisuća kuna) u slučaju da se Ivo Sanader ne očituje o svojim satovima premala.

"Zadaća Povjerenstva nije represivna, nego ta da utvrdi vjerodostojnost javnog dužnosnika kod prijave imovine. Zakon je ispunio svoju funkciju. Javni dužnosnik je prijavio svoju imovinu u kartici, a novinari su posumnjali da bi njegova stvarna imovina mogla biti veća od prijavljene.", kaže Leko.

"Ovdje se radi o postupku očitovanja javnog dužnosnika u kojem smo mi zatražili od njega da
se očituje o nesuglasju imovine prijavljene u kartici i one stvarne. Ukoliko se javni dužnosnik u sljedećih 15 dana ne očituje o tom nesuglasju, i ne podnese dokaze, onda će ga se pozvati na sjednicu, na kojoj će ga se ispitati." - rekao je Leko u razgovoru za Index.

O daljnjem tijeku slučaja Leko može samo špekulirati: "To ćemo morati vidjeti nakon što se premijer očituje o svojoj imovini. Postoji nekoliko sankcija koje možemo izreći, ali primarna funkcija Povjerenstva je utvrđivanje vjerodostojnosti javnih dužnosnika".

Upitali smo Leku i što bi bilo u slučaju da se ponovi situacija u kojoj ne dostavi račune za satove, nego, kao u slučaju Verone, dostavi dopis.

"Mi u slučaju puta u Veronu nismo ni tražili račun, nego smo tražili da se premijer očituje o tome je li tamo putovao službeno ili privatno. Budući da je Vlada poslala dopis u kojem je rekla da je put bio služben, odlučilo se slučaj ne istraživati dalje. Odluka nije bila jednoglasna." - dodao je Leko.

Dakle, slijedi 15 dana iščekivanja Sanaderovog odgovora Povjerenstvu, pa ćemo ili vidjeti račune za te famozne satove, ili će se slučaj nastaviti.

J.D.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije