LIBESKIND SKROMNO GRADI U LONDONU

Arhitekt Daniel Libeskind okrenuo se, nakon velikog projekta izgradnje "ground zeroa" u New Yorku, nečemu puno skromnijem dvokatnici na londonskoj Holloway Road, prometnoj arteriji koja dosad nije privlačila turiste jer nije posjedovala ništa zanimljivo.

Ljubitelji arhitekture sigurno će željeti pomno pregledati Libeskindov Graduate Center Londonskog sveučilišta, sastavljen od tri betonske prizme isprepletene na kutovima i za njega tipičnog eksterijera od ploha obavijenih nehrđajućim čelikom koji stvara sjaj i dojam stalne promjene.

U zgradu se ulazi s pločnika, preko malenog trga te u oblik slova L s nakošenim zidovima.

Svi su zidovi u bijelom, prozori su veliki, geometrijskih oblika.

Izmjena prirodnog i umjetnog svjetla briše tamne kutove, a interijer je jednostavan i svijetao, bez ometanja nastave i učenja.

Svi su prostori fleksibilni, tako da se veličina učionica može mijenjati sukladno potrebi.

Isto tako postoje prostori za razonodu, događanja i kafić.

"Samo zato što je sveučilište željelo malu zgradu u koju će uložiti malo novca ne znači da izvedba ne može biti kvalitetna", izjavio je Libeskind u intervjuu, dodajući da sam, zahvaljujući iskustvu studenta i profesora, zna da ovakve zgrade ne bi smjele biti isključivo tvornice znanja, već moraju pružati zanimljivo ozračje u kojem će uživati i profesori u studenti.

Zgradu već od 2. veljače koriste postdiplomanti, a svečano je otvaranje bilo 9. ožujka ove godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveučilište ima 38.000 studenata iz 140 zemalja i 4000 zaposlenih raspoređenih u desetak zgrada širom grada.

Ovaj je centar Libeskindova prva zgrada namijenjena obrazovanju u Europi, izgrađena u rekordnom roku i bez ikakvog publiciteta.

Libeskind je pobijedio na natječaju 2001., a izgradnja je započela u veljači 2003. godine i stajala je ukupno 5,4 milijuna dolara.

Libeskind (56) je poznat po odvažnosti kojom je projektirao različite zgrade u osam zemalja, od Izraela do Meksika.

Proslavio se pobjedom na natječaju za Židovski muzej u Berlinu.

Rođen je u Poljskoj, a 1965. uzeo je američko državljanstvo.

Njegove građevine izazivaju komentar jer su različite: njegov projekt za dogradnju londonskog muzeja Victoria and Albert, predviđenu za 2008., uspoređuje se s kućom od karata koja se ruši.

(Hina) xdš ybnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara