Lidija Grubić Radaković nova sutkinja Vrhovnog suda

DRŽAVO sudbeno vijeće (DOV) imenovalo je danas Lidiju Grubić Radaković sutkinjom Vrhovnog suda.

Između šest kandidata za suca kaznenog odjela Vrhovnog suda Lidija Grubić Radaković, sutkinja zagrebačkog Županijskog suda, izabrana je u drugom krugu glasovanja s tijesnom većinom. Za nju je glasovalo šest od 11 članova DSV-a.

Predsjednik DSV Milan Gudelj je već na početku rasprave naglasio da će izbor biti težaka jer su svi kandidati vrsni pravnici i časni suci "bez mrlje u sudačkoj karijeri".

Uz Lidiju Grubić Radaković i drugi su kandidati suci županijskih sudova, Josip Čule na splitskom, Ranko Marijan, Dražen Tripalo i Ileana Vinja na zagrebačkom i Mladen Piškorec na bjelovarskom Županijskom sudu.

Uz napomenu da neće pogriješiti ako izaberu bilo kojeg od šest kandidata član DSV-a Jakob Miletić je kao olakšavajuću okolnost spomenuo da su od Ministarstva pravosuđa zatražena još tri mjesta za kaznene suce i da će se tijekom godine troje od onih koji danas ne budu imenovani najvjerojatnije ipak naći u Vrhovnom sudu.

Gudelj je rekao da kazneni odjel Vrhovnog suda daje prednost izboru Ileane Vinja zbog njenog dugogodišnjeg savjetničkog iskustava u evidenciji tog suda i potrebe tog odjela za takvim sudačkim kadrom. Prevladalo je, međutim, mišljenje da je, nakon što je nedavno imenovana u zagrebački Županijski sud, ne treba odmah imenovati u Vrhovni sud.

Članovi DSV-a iz reda odvjetnika Ranko Pelicarić i Dražen Matijević smatrali su da u situaciji kada svi kandidati zaslužuju imenovanje kriterij za imenovanje treba biti dužina staža u sudstvu po kojem prednost ima Lidija Grubić Radaković s 28 godina sudačkog staža, od čega 20 u župnijskom sudu.

Petar Novoselec dao je prednost Mladenu Piškorcu kao stručnom, moralnom i časnom sucu koji, iako predsjednik bjelovarskog Županijskog suda, ostvaruje punu sudačku normu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anita Kurtović istaknula je Josipa Čulu kojem, uz stručnost i neupitnu neovisnost, osobitom kvalitetom smatra suradnju sa splitskim Pravnim fakultetu u radu sa studentima i na sudskoj praksi.

Član DSV-a Branko Hrvatin, inače zamjenik predsjednika zagrebačkog Županijskog suda, isticao je kvalitete svih kandidata s tog suda, osobito Ranka Marijana i Drežena Tripala.

Jakob Miletić je dodao da je Tripalo sudac kojemu nije ukinuta ni jedna presuda.

U prvom krugu glasovi su se podijelili, Lidija Grubić Radaković dobila je četiri glasa, Josip Čule tri, Ileana Vinja dva, Marijan i Piškorec po jedan, a Tripalo niti jedan glas, pa nitko nije izabran.

Prije drugog kruga glasovanja članovi DSV-a prisjetili su se da je Lidija Grubić Radaković prilikom prošle kandidature ušla u uži izbor. Tada je dobila isti broj glasova kao Damir Kos koji je u konačnici imenovan sa sedam glasova.

U drugom krugu današnjeg glasovanja Lidija Grubić Radaković je prošla sa šest glasova. Čule je dobio četiri, a Piškorec jedan glas.

(Hina) xggrb yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara