54.92.173.9 US
 

Liječnik Strelec iz Petrove dobio otkaz, Despotu opomena pred otkaz

Piše:
utorak, 7.6.2005. 14:55
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

RAVNATELJ KBC-a Zagreb Željko Reiner donio je danas odluku o izvanrednom otkazu Mihajlu Strelecu i opomeni pred otkaz Albertu Despotu, liječnicima koji su, po ocjeni Povjerenstva Ministarstva zdravstva i stručnog povjerenstva KBC-a, učinili stručnu pogrešku zbog koje je 11. svibnja u Klinici za ženske bolesti i porode umrlo novorođenče.

Reiner ističe da je odluku donio na temelju cjelokupne dokumentacije, očitovanja stručnih povjerenstava i stajališta Radničkog vijeća koje se prošlog tjedna izjasnilo protiv otkaza liječnicima. Reiner navodi da su liječnici odgovorni što nisu odmah učinili carski rez a takva bi greška postojala i da se dijete rodilo kao zdravo čedo.

Ravnatelj KBC-a naglašava da nije utvrđivao bi li dijete bilo rođeno s istim, smrtnim posljedicama i da je carski rez učinjen odmah, već jesu li liječnici trebali ranije učiniti carski rez bez obzira je li posljedica nastala zbog fetalne patnje djeteta.

"Strelec je te večeri bio u nadslužbi i samim tim najodgovornija osoba koja je trebala nadgledati rad cijele Klinike, osobito hitne i komplicirane slučajeve, a uz to on već ima jednu opomenu pred otkaz", izjavio je Reiner Hini.

Iz KBC-a je priopćeno da je "Strelec te večeri bio pozvan u rađaonicu te je zajedno s kolegom konstatirao da treba učiniti carski rez, a zatim se uopće nije interesirao što se događa u rađaonici niti je kontrolirao njezin rad. Sve je prepustio manje iskusnim liječnicima i na taj način neodgovornim ponašanjem pridonio da dođe do stručne greške".

Ujedno se podsjeća da je pod vrlo sličnim okolnostima u ožujku ove godine Strelec dobio upozorenje pred otkaz zbog nepoštivanja medicinske hijerarhije i nesuradnje s ostalim dežurnim liječnicima.

S druge strane, Despot još nije bio kažnjavan pa je po Reinerovoj procjeni opomena pred otkaz dovoljna kao preventivna mjera.

"Izjave Despota o lošoj organizaciji rada ocjenjujem kako pravnički sročenu obranu u času kad je pokušao izbjeći izvanredni otkaz." - kaže Reiner.

Ravnatelj KBC-a ocjenjuje da je organizacija dežurne službe Klinike bila potpuno ispravno provedena, da je bilo dovoljno liječnika u dežurstvu i da su bili hijerarhijski organizirani na pravilan način. To znači da je postojao liječnik nadslužbe, stariji liječnik specijalist u rađaonici, srednji liječnik i mlađi liječnik u rađaonici.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije