54.158.194.80 US
 

Ljubičić najavio nove restrikcije u propisivanju lijekova

Piše:
četvrtak, 22.12.2005. 15:53
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MINISTAR zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić najavio je danas da će od 15. siječnja iduće godine liječnici specijalisti pacijentima moći preporučivati samo lijekove s generičkim nazivima, dok će oni u primarnoj zaštiti moći receptom prepisati samo najjeftiniji oblik generičkog lijeka, koji se nalazi na listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

"Time će se postići dodatne uštede u potrošnji lijekova u idućoj godini", rekao je Ljubičić na konferenciji za novinare.

Upravno vijeće HZZO-a jučer je proširilo listu lijekova za 42 generička lijeka, čime se u 2006. godini namjerava uštedjeti dodatnih 50 milijuna kuna.

Ljubičić pritom ističe da niti jedan pacijent neće ostati zakinut i dobit će lijek koji mu je potreban.

Upravno vijeće prihvatilo je nove smjernice za liječenje eritropoetinom kod dijaliziranih i transplantiranih bolesnika, kojima su proširene indikacije za davanje lijeka.

Od siječnja 2006. bit će ukinuta dežurstva hitne stomatologije i laboratorija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, dok će dežurstva ljekarni ostati, unatoč medijskim špekulacijama o njihovu ukidanju.

Zbog netransparentnosti liječenja u inozemstvu uvest će se prvostupanjsko povjerenstvo HZZO-a, dok će sve žalbe na rješenja o liječenju u inozemstvu rješavati povjerenstvo Ministarstva zdravstva. Ta će odluka najvjerojatnije pooštriti uvjete za odlazak na liječenje u inozemstvo.

U HZZO-u također najavljuju da će u idućoj godini znatno pooštriti kontrolu bolovanja, budući da je stopa bolovanja ove godine porasla 2,57 posto u odnosu na lani. Pacijenti u Hrvatskoj prosječno boluju 8,4 dana godišnje, dok je u Europi taj prosjek šest dana.

Ministar Ljubičić tvrdi da unatoč najavljenim restrikcijama u 2006. u zdravstvu neće manjkati novca.

No, po podacima HZZO-a, u prvih devet mjeseci ove godine dospjele obveze bolnica iznose oko 1,4 milijarde kuna.

Od toga na dug kliničkih ustanova otpada 697 milijuna kuna, na dug općih bolnica 726 milijuna, a 66 milijuna su dugovi specijalnih bolnica.

Ministar je ponovio da problem predstavljaju dugovi županijskih bolnica, u kojima nije provedena racionalizacija potrošnje lijekova i medicinskoga materijala, a te dugove trebaju rješavati njihovi vlasnici, tj. županije.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije