Ljubljana: Bruxelles potvrdio stajališta Slovenije

TRODNEVNA konferencija o zaštiti Sredozemlja održana u Bruxellesu potvrdila je sukladnost stajališta Slovenije sa stajalištima Europske komisije i odbacila jednostrane korake u proglašenju posebnih zona u zatvorenim morima, priopćilo je u srijedu slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

"U raspravi i prilikom usklađivanja teksta ministarske deklaracije pokazalo se da su slovenska stajališta usuglašena sa stajalištima Europske komisije i stajalištima većine sredozemnih država", navodi se u priopćenju.

Prihvaćanjem te deklaracije na ministarskoj konferenciji u Veneciji prihvatit će se i na razini svih sredozemnih država načelo i politika usklađenog i dogovornog rješavanja ribarskih i ekoloških pitanja na odgovarajućem regionalnom nivou, na osnovi dijaloga i suradnje koje zagovara i Slovenija. "To naravno znači i izričito odbijanje jednostranih koraka", navodi se u priopćenju slovenskog ministarstva vanjskih poslova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posebnom priopćenju, također objavljenom u srijedu, slovensko je ministarstvo vanjskih poslova naglasilo da je dokument što su ga ovih dana objavili svi slovenski mediji, tvrdeći da bi on pomogao Sloveniji u slučaju moguće međunarodne arbitraže o granici na moru s Hrvatskom, već imalo na raspolaganju i da je on poslužio kao argument prilikom zaključivanja "parafiranog" sporazuma Drnovšek -Račan iz 2001. godine.

Radi se o "Rješenju o morskom ribarstvu" zajednice općina Koper iz 1987. godine prema kojemu u Piranskom zaljevu smiju loviti ribu samo slovenski ribari. "Spomenuti dokument u svojem arhivu ima i naše ministarstvo, a bio je uz niz drugih dokumenata upotrijebljen i prilikom pregovora o državnoj granici s Republikom Hrvatskom", navodi se u priopćenju slovenskog MVP-a.

Slovenski pomorski stručnjak Marko Pavliha izjavio je da bi spomenuti dokument bilo moguće iskoristiti prilikom eventualne arbitraže o granici, kao argument da je Slovenija pregovore o granici koji su rezultirali sporazumom Drnovšek-Račan vodila u dobroj vjeri i da je odstupila od maksimalnih zahtjeva za cijelim Piranskim zaljevom koji je prema spomenutom dokumentu kontrolirala u vrijeme osamostaljenja Slovenije i Hrvatske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara